Input your search keywords and press Enter.

Za bezbolniji početak školske godine

Eto nam škole – već iza kantuna… adio kupanje, kasno lijeganje i spavanje do podne… Dok nas mediji bombardiraju reklamama gdje povoljnije kupiti školske potrepštine, ne misle na djecu čiji će organizam vjerojatno doživjeti šok na prvi školski dan… Nakon ljetnih praznika i opuštene razbibrige nije lako napraviti klik i odma se uhodati u napornu školsku rutinu (bila ona po HNOSu ili ne).

Što učiniti da školarac pun energije dočeka početak nastave?

Eksperti s tog područja poručuju slijedeće:
– već setemanu ili dvije prije početka počnite djecu tjerati u krevet malo po malo sve ranije – po 15 minuta, a ujutro ih budite malo po malo sve ranije, kako bi se organizam bez stresa navikao na rano dizanje. U vrijeme spavanja dječja soba mora biti prozračna i tamna, a dijete se u njoj mora osjećati ugodno
– tjerajte ih na zrak, nek borave na danjoj svjetlosti, ne dajte im da po cijeli dan sjede pred TV-om ili PC-em!
– budite uporni u postavljenom rasporedu za spavanje i dizanje čak i vikendom!
– ukoliko je to potrebno otiđite doktoru ili zubaru kako bi i s te strane spremni dočekali školu.
– dajte djeci da piju vitamine – pogotovo djeci koja su teška za voće i povrće, kako bi stekla bolji imunitet.
– zaštitite dječja leđa birajući torbu koja ima potporu za leđa i široke podstavljene naramenice. Na dozvoljavajte im da nose torbu na jedno rame!
– s mlađim školarcima popričajte koji dan prije o njihovim nadolazećim obvezama, o ustaljenoj ruti kojom moraju proći na putu od kuće do škole i obratno isl. Koliko god to izgledalo neizvedivo, pokušajte barem 15-20 minuta dnevno provesti s djetetom u sličnim razgovorima. Djetetu je vrlo važno vidjeti obitelj na okupu – pogotovo za vrijeme obroka – a i znači mu da se osjeti uključenim u obiteljske razgovore.
– uredite adekvatan prostor namijenjen učenju (mirni, dobro osvijetljeni kutak u stanu) – tako da školarac osjeti koliko je važno to što radi i da je roditeljima do toga stalo.
– upoznajte djetetove prijatelje – roditelji moraju znati s kim se dijete druži! Također ako primijetite da se dijete ne snalazi u školi, te da i nakon mjesec-dva nema prijatelja, morate poći i razgovarati s nastavnikom.
– Školarac mora imati redovite i hranjive obroke. Povećajte obroke voća i povrća. U brzu hranu ne mora spadati samo ono što je nezdravo – pripremite mu zdravu: u zdjelicu servirajte fetice naranče/narančina, bobice grožđa, karamelizirane fetice jabuke, kockice leda od smiksanog voća isl. jer djeca dok uče vole nešto grickat…pa neka to bude nešto korisno. Budite kreativni i kad je povrće u pitanju….
– dobra fora je (kažu stručnjaci) da mu voće bude prvo što će ugledati kad otvori frižider (kod mojih to još nije upalilo…)
– izbacite slatke napitke, nudite mu običnu vodu ili nezaslađene čajeve. Da mu bude interesantnije zaledite u kockice sirup soka pa mu kockicu ubacite u vodu.
– kontrolirajte što dijete jede za vrijeme marende tako što ćete mu sami pripremiti marendu, a ne dati mu novac da troši po svojoj volji… a da ne govorimo da će cijelu marendu provesti u butizi i onda na brzinu strpati nešto bez veze u sebe…