Input your search keywords and press Enter.

Vitamin C u borbi protiv karcinoma

Baltimorski centar za istraživanje objavio je kako vitamin C može spriječiti širenje stanica raka!Antioksidansi poput vitamina C mogu uspješno zaustavljati napredovanje karcinoma, tako što djeluju na slobodne radikale koji potpomažu rast tumora.
Do ovog otkrića došlo je potpuno neočekivano – tvrde u Baltimorskom centru za istraživanje, dok su promatrali utjecaj antioksidanata u prostoru bez kisika na stanice tumora. Ustanovili su da antioksidansi destabiliziraju stanicu raka i sprječavaju njen rast. Uspješno su to već testirali na laboratorijskim miševima. 
Prilikom ovog testiranja otkriveno je da rast tumora potpomaže protein HIF1, kojim slobodni radikali opskrbljuju stanice raka, a on im je potreban za pretvorbu cukara u energiju bez prisustva kiksika.
No, iako je vitamin C važan za zdravlje čovjeka, stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na pravilno doziranje vitaminskih tableta i ostalih umjetnih izvora vitamina C, jer se može proizvesti negativan učinak na zdravlje, a vitamin C nije preventiva protiv razvoja kancerogenih bolesti!