Input your search keywords and press Enter.

Veliko čišćenje frižidera

Neobični mirisi šire se sa svakim otvaranjem vrata frižidera, čudni oblici života nastanjeni po kantunima polica spremni za nova naučna istraživanja,…zvuči li poznato?Odlagali ste to dovoljno dugo – vrijeme je za veliko čišćenje frižidera! – a njegovim redovitim održavanjem, ne samo da će on lijepo izgledati, nego će te mu produžiti vijek i efikasnost!
Ako su vam pri ruci proizvođačeve upute, tu će te sigurno pronaći objašnjenje za najefikasnije održavanje, a ako vam te upute nisu pri ruci, pročitajte kako to Američki stručnjaci za čišćenje frižidera savjetuju:
-ispraznite frižider (namirnice iz frizera poslažite na vrećice s ledom – ili se potrudite biti što brži );
-izvucite utičnicu iz struje;
-izvucite police kako bi svaku zasebno oprali toplom vodom i blagim deterđentom – vruća voda može oštetiti plastične djelove!
-najbrži način da se riješite nakupljenog leda, je da u frizer stavite tečicu sa kipućom vodom – čim se stane otapat budite spremni spužvama pokupiti svu tu vodu!
-unutrašnjost frižidera perite mješavinom vode i blagog deterđenta – izbjegavajte oštru stranu kuhinjske spužve, sredstva za izbjeljivanje ili bilo koje jako sredstvo za čiščenje, koje može oštetiti površinski sloj unutrašnjosti frižidera, a to isto vrijedi i kod čišćnja vanjske površine frižidera. Posebno obratite pažnju na čišćenje gumenog dijela oko vrata!
-sve dobro isperite vodom i posušite krpom;
-prašinu očistite oko motora frižidera, te sa rešetaka sa njegove stražnje strane;
-sad možete sve lijepo vratiti na svoje mjesto (pri tom pazite da ga ne pretrpate kako bi zrak mogao cirkulirati, hrana dulje trajati, a frižider efikasno funkcionirati!), te uključiti u struju….