Input your search keywords and press Enter.

Uskoro ćemo se voziti na – bakterije!

Proizvodnja biogoriva koje bi zamijenilo fosilna goriva cilj je brojnim znanstvenicima diljem svijeta. Korištenjem biogoriva smanjuje se emisija stakleničkih plinova, a time i efekt staklenika. Velik napredak otkriven je u području mikrobiologije gdje su istraživači uspjeli proizvesti biogorivo uz pomoć bakterije koja je inače na lošem glasu, vrste Escherichia coli.
Dok se E. coli često smatra „lošim” mikroorganizmom, istraživači je često koriste u laboratorijskim ispitivanjima u obliku koji nije štetan ljudima, no raste jednakom brzinom. Upravo ta sposobnost omogućuje znanstvenicima da razviju brojne male tvornice: kad se iskoriste svi kemijski produkti, E. coli ima potencijal za proizvodnju biogoriva, lijekova i ostalih korisnih tvari.

Iz tog su razloga istraživači sa Sveučilišta Washington pri Školi za inženjering i primijenjene znanosti u St. Louisu razvili nove i efikasnije tehnologije proizvodnje biogoriva baš uz pomoć E. coli. Fuzhong Zhang, docent na Zavodu za energiju, okoliš i kemijski inženjering i njegov tim otkrili su novu metodu kojom su riješili problem koji je kočio proces proizvodnje. Otkriće je objavljeno u časopisu Metabolic Engineering

„Rješenje ovog problema bilo je krucijalno za nastavak istraživanja”, navodi Zhang. Razgranate masne kiseline (BCFA) su bitni prekursori (preteče) u proizvodnji biogoriva otpornih na smrzavanje ili onih koja funkcioniraju na nižim temperaturama. Unatoč tome, proizvoditi biogorivo u bakterijama je jako komplicirano. Za proizvodnju biogoriva bakterije trebaju ravne masne kiseline (SCFA) koje imaju lošija svojstva kao biogorivo. Kada su prijašnjim testiranjima istraživači pokušali modificirati E. coli koja prerađuje BCFA rezultat su bile velike količine SCFA zbog kojih je bilo teško izolirati BCFA za buduću uporabu. Kako bi izbjegli velike troškove izdvajanja potrebnih BCFA molekula, odlučili su se modificirati bakterije da proizvode molekule što sličnije potrebnoj BCFA.

Zhangov tim je i prije istraživao metode smanjenja proizvodnje SCFA kod E. coli te su u ovom radu prikazali velik napredak na tom području. Razvojem novih proteinskih puteva, zaobišla su se dva proteinska puta koji su utjecali na bakteriju stvarajući „zaustavnu zonu” u proizvodnji BCFA te se omogućio rast proizvodnje BCFA kod bakterija za 80 %. Dobiveno biogorivo bolje je kvalitete od bilo kojeg dobivenog od SCFA molekula. Cilj istraživačkog time je nakon ovog otkrića proširiti njegovu upotrebu na ostala područja koja koriste masne kiseline u proizvodnji.

„Komponente koje smo mi proizveli su nutritivne, efektivne i antitumorske”, navodi Gayle Bentley, doktorandica u Zhangovom laboratoriju i glavna autorica rada. „ Dokazali smo da ove komponente također preventivno djeluju protiv neonatalnog nekrotizirajućeg enterokolitisa. Vrlo su skupe za proizvodnju iz prirodnog izvora te bi korištenje novih tehnologija moglo doprinijeti jeftinijoj komercijalnoj proizvodnji i različitim primjenama.”

Izvor: Esciencenews.com
bilogija.com.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *