Input your search keywords and press Enter.

Trudnice pušačice!

Stručnjaci upozoravaju trudnice da se ostave duhana – jer će u protivnom njihove bebe imate jače kolike…. Kolike su kod beba najizraženije u razdoblju od 6-tog do 9-tog tjedna života. Malo se zna o pravom razlogu uopće njihova nastanka, niti o načinu liječenja (osim što pokušavate svojom pažnjom umiriti dijete), a ova veza je nedavno otkrivena i nakon provedenog testiranja potvrđeno je da bebe mama pušačica dvostruko više pate od kolika, nego bebe mama nepušačica!
Ako novorođenče boravi u prostorijama u kojima se puši, ono postaje pasivni pušač, čime se također povećava rizik od kolika. Do štetnog utjecaja cigareta može doći i putem dojenja ukoliko majka nakon poroda nastavi pušiti. Mnogo je dokaza o ovoj vezi kolike-izloženost direktno ili indirektno pušenju: od položaja fetusa u majčinoj utrobi, do testiranja mlijeka kod dojilja pušačica. Ono što je sigurno jest da u trenucima kad dijete pušača ima kolike, postotak proteina motilina znatno poraste. Motilin je povezan uz motoriku – pomicanje mišića crijeva, koji pokreću hranu kroz crijeva. Previše motilina uznemiri osjetljivi bebin probavni trakt, što rezultira kolikama.
Već desetljećima žene se upozoravaju da ne puše u vrijeme trudnoće i dojenja, ali rezultati su i dalje poražavajući. Uz ove probleme, stručnjaci još duhanu pripisuju i male porođajne težine beba, te razvoj astme i drugih respiratornih problema u ranom djetinjstvu.
Uz mnoge druge razloge za prekid pušenja, ovo je samo još jedan….