Input your search keywords and press Enter.

Sunce za snižavanje krvnog tlaka

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Investigative Dermatology navodi kako izloženost kože Sunčevoj svjetlosti može pomoći u smanjivanju krvnog tlaka te na taj način utjecati na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Naime, istraživanje je pokazalo kako Sunčevo zračenje mijenja razine dušikovog monoksida (NO), male signalne molekule u koži i krvi te na taj način utječe na snižavanje krvnog tlaka.

Poznato je kako je dušikov monoksid prisutan u koži te je odgovoran za regulaciju krvnog tlaka. Za vrijeme izloženosti Suncu male količine dušikovog monoksida se prenose iz kože u optjecajni sustav što utječe na smanjivanje krvnog tlaka. Kako pada krvni tlak, tako se smanjuje i rizik od srčanog i moždanog udara.

Iako je smanjivanje izloženosti sunčevom zračenju važno za prevenciju raka kože, autori istraživanja sugeriraju kako potpuno smanjenje izloženosti može imati i negativan utjecaj budući da se na taj način povećava rizik za razvoj stanja povezanih s kardiovaskularnim bolestima.

Kardiovaskularne bolesti, često povezane s visokim krvnim tlakom, odgovorne su za 30% smrtnih slučajeva u svijetu godišnje. Također, poznato je kako krvni tlak i kardiovaskularne bolesti ovise o godišnjim dobima i geografskoj širini. Veća učestalost je primijećena tijekom zime i u zemljama udaljenijim od ekvatora gdje je sunčevo UV zračenje manje.

Istraživanje provedeno na 24 zdrave osobe pokazalo je kako izloženost UVA zračenju širi krvne žile te značajno smanjuje krvni tlak. Uz to, mijenja razine dušikovog monoksida u cirkulaciji te ne utječe na razine vitamina D. Daljnji eksperimenti su pokazali da zalihe dušikovog monoksida gornjim slojevima kože sudjeluju u tim procesima. Dobiveni podaci su u skladu sa sezonskim varijacijama u krvnom tlaku i rizikom od kardiovaskularnih bolesti u umjerenim geografskim širinama.

Znanstvenici vjeruju kako je ugljikov monoksid u koži važan i do sada zanemaren faktor u kardiovaskularnom zdravlju.

biologija.com.hr