Input your search keywords and press Enter.

stres + vaša osobnost = podložnost prehladama

Jeste li ikad povezali svoje česte prehlade sa svojom čangrizavošću i ljutnjom na sve i svakoga?Sazrijevanjem osoba razvija i svoju osobnost, a stres i društveni život u velikoj mjeri utječu na osjetljivost zdrave odrasle osobe na simptome prehlade. Američki psiholozi izabrali su volontere različitog karaktera i društvenog statusa koji su pet dana u karanteni bili izloženi virusu prehlade.
Sretne, zadovoljne i opuštene osobe muno su otpornije na ovu bolest, od nesretnih i razdražljivih osoba. Oni koji su najrazdražljiviji i uglavnom loše raspoloženi iz bilo kojeg razloga, tri put brže razvijaju bolest od ovih koji su im totalna suprotnost. Kad se zadovoljne osobe i one bez stresa na kraju i razbole, simptomi prehlade su u puno blažem obliku. Otvorene osobe vrlo rijetko će biti prehlađene, dok osobe koje su radoholičari i samim tim pod velikim stresom imaju velike šanse da uvate svaki virus koji prođe pored njih!
Zaključak američkih psihologa je slijedeći: nije uvijek lako izbjeći stresne situacije, ali je jasno da poslovi i brakovi u kojima su česte konfliktne situacije, nisu dobre za naše zdravlje. Nismo svi osobe s pozitivnim stavom, ali moramo to nastojati biti u što je češće moguće!