Input your search keywords and press Enter.

Što nije dobro u mlijeku i jajima?

Vrijeme je kad su u svim familjama trpeze pune, od hrane jedva dišemo (a neki samo od slatkiša), te i ne razmišljamo je li to što jedemo zdravo ili ne. Ali, dobro je i to čut:Ni jednom živom biću nije prirodno da pije mlijeko nakon razdoblja u kojem se smatraju bebama. Isto tako nijednoj vrsti nije prirodno piti mlijeko druge vrste. Kravlje mlijeko namijenjeno je svojim sastavom malim telićima, koji imaju četiri stomka i udvostručuju svoju težinu svakih 47 dana!
Kod ljudi mlijeko je povezano sa srčanim bolestima, nekim tipovima karcinoma, dijabetesom, pa čak i osteoporozom, jedinom bolešću za koju mliječna industrija tvrdi da joj je mlijeko prevencija. Visoka razina životinjskih proteina u mlijeku zapravo odvodi kalcij iz tijela. Najveći potrošači mliječnih proizvoda su industrijske zemlje zapada, a one ujedno imaju i najveću stopu oboljelih od osteoporoze. Dijelovi svijeta u kojem mlijeko ne igra bitnu ulogu u prehrani – poput Kine i Japana – praktički i ne znaju za osteoporozu.
Mlijeko je također puno masnoće i kolesterola, te sadrži uvijek rastuću paletu pesticida i antibiotika kojim se hrane krave. Sav potreban kalcij čovjek može dobiti iz biljnog svijeta: brokule, gljive, grah, žitarice isl.
(S druge strane maloj djeci – do 3-će godine mlijeko je od izuzetne važnosti. Dokazano je da punomasno mlijeko štiti od astme: mala djeca koja se hrane punomasnim mlijekom i maslom, imaju manje šanse da kasnije razviju astmu.)
Ako pojedete samo jedno jaje na dan, to vam već primjetno podiže razinu kolesterola. Ljudsko tijelo proizvodi dovoljno kolesterola, pa kad se unese višak – jer samo 100mg na dan moguće je eliminirati – ostatak se taloži u arterijama. Žene koje konzumiraju jaja svaki dan, utrostručuju rizik oboljenja od raka dojke! Jaja su izvor salmonele, od koje godišnje u svijetu obolijevaju milioni, te uzrokuje oko 3800 smrti vezanih uz hranu samo u SAD godišnje!