Input your search keywords and press Enter.

Snaga tikve

U po radnog vremena uhiti vas neka slaboća – nemate volje ni za što…niti čujete koga niti ga imate volje slušat…zvuči li poznato?
Poslušajte ovaj savjet:Kako bi u po dana povratili snagu, dobro je pri ruci imati kesicu poprženih pica od tikve!
Pice od tikve dobar su izvor tirozina, amino kiseline koju tijelo treba da bi proizvodilo norepinefrin. A to je opet neurotransmiter potreban našem tijelu za podražaje kao što su motivacija, koncentracija, brzo reagiranje u datom trenutku, pozornost isl. U tikvinim sjemenkama, koje su niskokalorične, ima i vitamina A, kalija i magnezija.
Kako bi naš mozak održavao važne neurotransmiterske funkcije, vrlo je važno da prima dovoljno amino kiselina. Obroci bogati proteinima mogu povećati razinu amino kiselina u mozgu i krvi, što potpomaže našu pozornost i aktivnost. S druge strane, niska razina tirozina, smanjuje razinu hormona, što rezultira inertnošću i slabom aktivnošću tijela. Većina ljudi unosi dovoljno proteina i amino kiselina iz svoje redovite prehrane. Otprilike 15-20% vaših dnevnih unesenih kalorija, trebalo bi sadržavati proteine. Oko 28 grama tikvinih pica, u sebi sadrži oko 289 miligrama tirozina! Drugi dobri izvori su: biftek, jaja, avokado i banane.