Input your search keywords and press Enter.

Salsa je…

Tražite li u rječniku definiciju salse, možda vas iznenadi najraširenije objašnjenje:“Salsa je vrsta latinoameričke plesne muzike afro-kubanskog i portorikanskog porijekla, pod utjecajem jazz i rock stila”. Riječ slikovito navodi na nešto pikantno, poticajno, nešto što definitivno prožima, a za gurmane salsa je prvenstveno ljuti umak načinjen od čilija, pomadore,…

No, ova definicija zahvača bit isto koliko i riječ drvo za veličanstveno stablo sekvoje. Salsa je jelo sa zubima, jelo koje će vas ražestiti, uzdići, jelo koje pleše i pršti bojama i okusom.
U zadnjih pet godina prodaja salse u Americi natkriljuje i kečap. Salsa s borovnicama i narančama, koja se često poslužuje uz puricu, umalo je pretekla konzumaciju tradicionalnih priloga, a za Meksikance, koji su sve i zakuhali, salsa je sastavni dio doručka, ručka i večere.
Klasični recept začinjen je pomadorom, lukom, petrusinom, čilijem i limunovim sokom. Postoji i zelena salsa začinjena tomatillosom, kiselkastom biljkom sličnom pomadori, ali s ljutom ljuskom.
Iako se neke salse prokuhavaju, to nije slučaj s većinom. Svježe sirove verzije su uglavnom najbolje, posebno ukoliko se pojedu netom nakon pripremanja. Ono što je zajedničko gotovo svim verzijama je izostanak masnoća.
S popularnošcu, umak je doživio razne obrade i dorade koje uključuju mrkvu, gljive, pečeni kukuruz, selen, gorušicu, cimet i još mnogo čega. Mjere nisu toliko bitne, jer svaki kuhar ima drugačiji ukus, pa izgled finalnog proizvoda zavisi prvenstveno od kuharske mašte.
Klasična salsa sastoji se od:
– 1 velike pomadore, oguljene i fino nasjeckane
– 1 glavice luka, može i kapula, ili 2 mlada luka
– 4 zelena čilija, pržena i narezana
– 1 velike ili 2 male pice česna
– 1/2 ožičice soli
Smiješajte pomadoru, luk, čili i česan. Dodajte sol i marinirajte najmanje 15 minuta. (Salsa se u hladnjaku može očuvati do tjedan dana).