Input your search keywords and press Enter.

Ruža

Ovo je vrijeme kad nam pogled leti u svaki đardin s prelijepim i mirisnim ružama koje ne zovu zaludu kraljicama cvijeća. Na žalost u gradu se sve rjeđe mogu vidjeti one male, izrazito mirisne ruže, od kojih se pravi rozulin, liker cijenjen još u doba starih dubrovačkih gospođa i gospara… Jako je teško doći i do ružinog ulja koje se nekad cijenilo kao afrodizijak – a danas ga još jedino možete naći (barem kod nas) u domaćim pincama!
Još stari Rimljani imali su običaj posipati krevet mladenaca ružinim laticama. Možda su i bili svijesni ružinog opuštajućeg djelovanja na žene, a kod muškaraca na povečanu proizvodnju spermija!
Također se od starih vremena vjeruje u ružino snažno djelovanje na maternicu i reguliranje mjesečnice. Ružino ulje danas se nalazi u mnogim kozmetičkim preparatima, jer jako dobro djeluje na kožu – čini je mlađom i usporava nastanak bora. Ružino ulje je vrlo skupo i rijetko se može naći u prodaji. Međutim u našim apotekama (u Male braće!) od njega prave tonik (aqua rosae) za lice i tijelo (100g=30-tak kuna), koje je pravo osvježenje za kožu žene.
Sve u svemu ruža je zaista kraljica u svijetu ljekovitih biljaka…