Input your search keywords and press Enter.

Rogač

Mislim da ljubitelje čokoladnih kolača ovo baš i neće dirnut, jer kakao i čokolada su jedno, a sve zamjene su ipak samo zamjene!

U prirodnoj prehrani kakao se obično zamjenjuje rogačem tj. rogačevim brašnom ili prahom. Rogač sadrži puno manje kalorija i masnoća nego kakao, a također ne sadrži kofeine te kalcijum oksilate, teobromin i metilksantin sastojke štetne za naš organizam. Rogaču ide u prilog i mediteransko podrijetlo za razliku od tropskog koje ima kakao, što znači da nama kao Mediterancima više i odgovara. U trgovinama prirodne hrane, osim rogača u prahu, mogu se danas naći i čokolade s rogačem, namazi od rogača, keksi i slični proizvodi zaslađeni sladom od žitarica.
Ako želite u kolačima zamijeniti kakao rogačem evo nekoliko savjeta:
1. U receptima možete koristiti istu količinu rogača u prahu umjesto kakaa.
2. Ako želite rogačevim prahom zamijeniti čokoladu u receptu, 3 jušne ožice rogačeva praha pomiješajte s jednom jušnom ožicom vode i time zamijenite jedan red, tj. štangu čokolade.
3. S obzirom na to da rogač sadrži 46% prirodnog šećera koristi se manje zaslađivača nego za kakao prah.
4. Koristite li rogačev prah za deserte koji se ne peku (npr. kuglice, pudinge i sl.) trebate ga kratko propržiti na suho uz miješanje. Čim potamni, pretresite ga u drugu posudu.