Input your search keywords and press Enter.

Pušenje smanjuje plodnost

Do sad se otkrilo mnogo bolesti koje su uzrokovane pušenjem, a sad se tu pribrajaju i teškoće vezane uz plodnost i muškaraca (50% veća šansa za impotentnost!) i žena.

Žene su ipak ugroženije posebno one koje tek planiraju trudnoću. Vjerojatno nisu ni svijesne koliko pušenje negativno utječe na plodnost.
Istraživanja pokazuju da pušenje napada ženin reproduktivni sustav s više strana. Općenito: žene koje puše trebaju više vremena da zatrudne, prije ulaze u menopauzu, češće imaju problema s neplodnošću, teže mogu zatrudnjeti umjetnom oplodnjom i češće imaju pobačaj. Mnoge žene danas odgađaju trudnoću do nakon 30-te godine života.
Ne ulaze sve pušačice ranije u menopauzu, ali žene srednje dobi koje još nisu rodile ipak dosta riskiraju! Prozor plodnosti može se nenadano zatvoriti i prije nego su one na to spremne! Žene pušačice u oko 30% slučajeva prije ulaze u menopauzu. One koje s pušanjem započinju u tinejđerskoj dobi imaju 3 put više šanse da uđu ranije u menopauzu. Pokušaj da se zatrudni putem metode “In-vitro”, manje je uspješan kod pušačica.
Sve se to događa zbog nekih duhanskih sastojaka koji utječu na smanjenje nivoa hormona estrogena, mogu izazvati mutacije gena koji mogu prozrokovati pobačaj, defekte na plodu, zdravstvene probleme novorođenčeta, rak…