Input your search keywords and press Enter.

Provirite na zimsko sunce

Za vrijeme pauze, tokom sunčanih zimskih dana pokušajte onih 30 minuta provesti u ‘laganom sunčanju’ – osjećat ćete se bolje!

Bilo da hodate do butige i nazad, jedete marendu, na prozoru ili tek činite krugove oko zgrade u kojoj radite, tih 30 minuta na sunčevoj svjetlosti pomaže vam vratiti raspoloženje. Istraživanja su pokazala da razina serotonina u krvi raste s povećanom izloženosti sunčevoj svjetlosti, a upravo serotonin zaslužan je za naše dobro raspoloženje. Ali, i na zimskom suncu moramo paziti na UVA zrake, (koje čine našu kožu preuranjeno starijom!), stoga ne zaboravite na prikladne kremice i naočale.
Evo objašnjenja:
Premda je vani hladno, niske temperature ne štite našu kožu od štete koju joj sunčeve zrake mogu nanijeti. UVB zrake pojačat će se na proljeće i tokom ljeta naša koža može izgorjeti pod njihovim utjecajem, a UVA zračenje je konstantno tokom cijele godine. UVA zrake prolaze kroz vodu, te kroz staklo – bilo ono u prostorijama, bilo u automobilima! Stoga zaštite otkrivene dijelove tijela – lice, vrat i ruke nekom dnevnom kremom sa zaštitnim faktorom, ukoliko planirate biti izloženi direktnim sunčevim zrakama više od 10 minuta. I još jedna stvar: ne pušite na suncu! To je loša kombinacija ukoliko želite sačuvati mladost kože lica. Ova opasna kombinacija čini vašu kožu grubom, punom mrlja, naboranom i nezdravog izgleda. Preparati sa tretinoinom (koji je generički oblik Retin-A) mogu ubrzati oporavak kože, kao i proizvodi s kolagenom.