Input your search keywords and press Enter.

Piće koje je najbolje za vaše zdravlje

Na ove vručine svi tražimo idealno osvježenje. Rashlađeno, s ledom ili bez, ovo piće je idealno za to!

Ispijanje vode ključno je za naše zdravlje, pa ipak mnogi je ne konzumiraju u dovoljnim količinama. Voda ne sadrži kalorije, održava život, sastojak je koji čini više od polovice našeg tijela, regulira tjelesnu temperaturu, eliminira štetne tvari u našem organizmu, transportira hranjive tvari i kisik do stanica, štiti vezivno tkivo, sprječava zatvor, olakšava rad bubrega i jetre na način da izbacuje otrove i pomaže razgradnji hranjivih sastojaka kako bi dospjeli do ostalih dijelova tijela.
Ako ne pijete dovoljno vode, rezultat je dehidracija organizma. To je posebno opasno kod djece i starijih osoba. Neki simptomi dehidracije su glavobolja, razdražljivost, umor i pad koncentracije. Redovito, dovoljno konzumiranje vode štiti organizam od raka crijeva i bubrežnog kamenca. Koliko iznosi to ‘dovoljno’ vode, stručnjaci objašnjavaju ovako:
Prosječna odrasla osoba gubi oko 10 kikara tekućine na dan kroz tjelesne izlučevine (znojenje, mokrenje). Koliko je vode dovoljno popiti da se taj gubitak nadoknadi ovisi o nizu faktora kao što su: prehrana, spol, zdravstveno stanje, godine te razina fizičke aktivnosti. Računica bi po njima izgledala ovako: 1 ml vode na svaku sagorjenu kaloriju – to vrijedi za sve osim za trudnice, dojilje, dojenčad, malu djecu te bolesne starije osobe!
Prosječni odrasli muškarac dnevno sagori oko 2900 kalorija, što bi značilo da mu treba 2900 ml vode tj. oko 12 kikara vode na dan.
Prosječna odrasla žena dnevno sagori oko 2200 kalorija, što bi značilo da joj treba 2200 ml ili oko 9 kikara vode na dan.