Input your search keywords and press Enter.

Orašasti plodovi produljuju život

Mislite da orašasti plodovi samo debljaju i zato ih rijetko konzumirate? Veliki broj istraživanja ukazuju na brojne pozitivne utjecaje koje konzumacija orašastih plodova ima po zdravlje. Upravo zato konzumacija orašastih plodova nikako ne bi smjela biti zapostavljena u svakodnevnom jelovniku.

Analizom dnevnika prehrane 120 000 ispitanika tijekom 30 godina ustanovljeni su iznenađujući rezultati o učinku svakodnevne konzumacije orašastih plodova na organizam. Znanstvenici tvrde da unosom 28 grama orašastih plodova dnevno smanjujemo rizik od smrti za 20 %.

Studija je objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine te potvrđuje kako Orah svakodnevnim unosom orašastih plodova smanjujemo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 29 %, a smrtnost od karcinoma za 11 %. Nadalje, osobe koje konzumiraju orahe, lješnjake, bademe i ostale orašaste plodove su u prosjeku mršavije nego osobe koje ne unose orašaste plodove. Tim rezultatom se negiraju teze o povezanosti njihove konzumacije i povećanja tjelesne mase.

Unatoč tome što studija nije potvrdila da orašasti plodovi produljuju život, svakako možemo zaključiti da unosom orašastih plodova smanjujemo rizik smrtnosti od kroničnih bolesti.

biologija.com.hr