Input your search keywords and press Enter.

Nova hrana

Ima okus na mlijeko ili meso, ali što je ustvari to?
Evo kratkog opisa nekih od njih:Vezivni biljni proteini (TVP®)

To je ono što ostane nakon što se iscijedi ulje iz soje. TVP se koristi u proizvodnji svih vrsta zamjenskog mesa, od vegeterijanskih pljeskavica do ‘pilećih’ kroketa. Nalazimo ga u različitim oblicima: s dodanim okusom ili bez njega, mljeven ili u grumenčićima a zajedničkom im je – brza priprema. TVP je ustvari, bogatiji proteinima od većine vrsta mesa, nema masnoća, ima daleko manje kalorija i jeftiniji je od pravog mesa! Dostupan je u svim butigama zdrave hrane, a može ga se naći i kao dodatak gotovim tacosima, chiliu ili umacima za špagete.

Tofu

-također se naziva i ‘usireni grah’. Tofu je kulinarski kameleon. Ima svoj blagi okus, ali lako kupi okuse druge hrane i začina sa kojima se spravlja. Naći ćete ga u frižiderima pored ostale zdrave hrane u većini supermarketa. Tofu je bogat proteinima, vitaminima, kalcijem i drugim mineralima a nema kolesterola. Zbog čvrstog sastava koristi se kao zamjena za meso, a kažu da je fantastičan mariniran, pečen ili pohovan. Tofu se može zamrznuti te odmrznuti prema potrebi. Razmekšali tofu može se miksati i koristiti u pripremi raznih kremastih umaka ili namaza.

Pšenični gluten

Čudno zvuči, ali pšenični gluten, koji je u stvari proteinski dio brašna, zaista ima okus na meso! Gluten se može dobiti i u ‘kućnoj radinosti’ (od mrvica koje nastaju prilikom miješanja tijesta u zdjeli s vodom), ali lakše je kupiti instant glutensko brašno i gotovi seitan koji se danas i kod nas mogu naći u većim supermarketima. Seitan ima malo masnoća, može se prigati i peći u komadu ili kidan na tanke fete koje se mogu koristiti kod pripreme zdravih sendviča – samo mu se doda list salate i fetica pomadore na integralni kruh…

Tempeh

Ukusom podsjeća na meso, a nastaje fermentacijom soje. Može se koristiti u bilo kojem receptu koji zahtjeva prisutnost mesa….

Zamjena za jaja

Zamjene za jaja se također već mogu naći i u našim butigama. Oni koji to koriste tvrde da nema razlike – bitno je slijediti upute na pakovanju i pogoditi omjere. Za početak pokušajte svako pravo jaje koje namjeravate upotrijebiti u mješavini za kolače zamijeniti sa 1 ožicom sojinog brašna i 2 ožice vode! Nadalje, 28g zgnječenog tofua može zamijeniti 1 jaje koje se koristi za povezivanje u raznim smjesama…

Nemliječni mliječni proizvodi

Mlijeko od soje ili rižino mlijeko nema veze s pravim mlijekom ali je uspješna zamjena za kravlje mlijeko kod pripreme pahuljica, pečenja kolača ili pripreme krema i umaka, pa čak i kod milkshake-ova! Ima ga u raznim varijacijama: čokoladno, s vitaminima ili bez njih, s više ili manje masnoće, s kalcijem, te s raznim drugim hranjivim sastojcima. Tu je i cijeli niz sojinih sireva koji su super za pizze ili sendviče, te jogurta, pudinga i sladoleda.