Input your search keywords and press Enter.

Nikad nije kasno za tjelovježbu!

Zadnjih godina provodi se mnogo istraživanja vezanih uz dobrobit tjelovježbe, kako u mlađoj ili srednjoj životnoj dobi, tako i u starijoj životnoj dobi. Redovnom tjelovježbom starije osobe mogu usporiti neke efekte starosti, a neke čak i potpuno zaustaviti – tvrde stručnjaci, a krajnji rezultat je (osim što se fizički dobro osjećaju) i psihičko zadovoljstvo – što znači da se na ovaj način ublažavaju posljedice stresa, tjeskobe i depresije, ljudi su sigurniji u sebe i imaju više samopouzdanja.
Sa medicinskog stajalašta, na ovaj način smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja, smanjuje se kolesterol, te učvrščuju kosti, pa je manji rizik od osteoporoze. Nadalje, snizuje se tlak, te umanjuje mogućnost nastanka žučnog kamenca.
Ako već patite od nekih kardiovaskularnih problema, redovitim razgibavanjem smanjit ćete mogućnost razvijanja novih srčanih komplikacija. Pacijenti s osteoartritisom na ovaj način poboljšavaju svoju funkcionalnost i ublažuju bolove. Održava se tjelesna težina u zdravim granicama, pa se time tijelo štiti od razvijanja dijabetesa tipa 2.
Dakle: osobe srednje i starije dobi moraju redovito provoditi tjelovježbu radi opće dobrobiti – podrazumjeva se da neće trčati maraton ili nešto slično. Dovoljno je poći prošetati ½ sata do sat, učiniti skale par puta, voziti sobnu biciklu, uključiti se na satove aerobika isl. – 30 minuta na dan 5 puta u tjednu bilo bi optimalno!
Eto, nikad nije kasno – počnite već danas!