Input your search keywords and press Enter.

Naučite osnove posluživanja vina uz hranu

Ako spadate u skupinu onih koji nikada nisu sigurni koje vino poslužiti uz koje jelo, na pravom ste mjestu! Slijedite neka jednostavna pravila i nećete pogriješiti.
Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti u vezi vina je da ne morate biti stručnjak da biste u njemu uživali. Slijedite vlastiti ukus, ali pazite i na neke temeljne smjernice spajanja vina i hrane uz pomoć kojih nećete pogriješiti.
Bijelo vino ide uz bijelo meso. Crno vino uz crveno meso.
Iako ovo pravilo ne pokriva sve sorte i varijacije koje postoje, ipak daje temelj za dobar izbor.

Lagano vino – lagana hrana
Jedete li salate, ne pijte uz njih jako crno vino, jer će se ‘jadna’ salata sasvim izgubiti. Isto tako, ako jedete nešto puno proteina ili jelo kao što su špagete bolognese, nije dobro uzeti bijelo vino pa ni slabije crno.

Spojite regije
Izaberite vino koje dolazi iz istog podneblja kao i hrana. Primjerice, jedete li pizzu, probajte i neko talijansko vino.

Egzotična začinjena hrana i egzotično vino ne idu zajedno
Jedete li dobro začinjenu indijsku večeru ne naručujte Cabernet Sauvignon, jer će toplina alkohola i nota hrastovine pojačati začine koje jedete. Umjesto toga, uz egzotičnu hranu punu začina pijte vino koje ima barem malo slatkoće. Jezik će vam biti zahvalan.

Vino uvijek mora biti slađe od hrane/deserta
Što je hrana slađa, to ćete teže osjetiti okus vina. Tamna gorka čokolada stoga ide dobro uz slatko vino. S druge strane, slatka čokolada utjecala bi na naše nepce i vino bi nam ostavljalo gorak okus.

Ako ide dobro uz grožđe ide i uz vino
Ako znate da određena vrsta sira ide dobro uz svježe voće, razumno je zaključiti da će ići dobro i s vinom koje ima jaku voćnu notu.

Ako ste u nedoumici, izaberite roze
Ovo je dobar kompromis za ljubitelje crnog vina koji preziru bijelo vino. Španjolska kuhinja odlično se slaže s rozeom. Jednako kao i sushi.