Input your search keywords and press Enter.

Narančom protiv kamenaca

Eto, ako imate, ili ste imali, problema sa kamencima – počnite piti narančin sok!Američki naučnici tvrde da je potrebno piti svaki dan čašu narančinog soka, kao prevenciju od povratka bubrežnog kamenca.
Do sad se mislilo da svo citrusno voće ima jednak učinak na naš organizam, međutim naranča je pokazala još jednu osobinu!
U slučaju sprječavanja razvoja kamenca jača je od limuna i ostalih citrusa. Osobe koje su odstranile kamenac moraju promijeniti i način ishrane i način života. Posebno bi trebali obratiti pažnju da im svakodnevna prehrana bude obogaćena dodatkom kalija (ima ga u bananama!) i citrata (soli limunske kiseline) – dokazano je da uvelike smanjuju postotak formiranja novih kamenaca.
Postoje pacijenti koji ne reagiraju na kombinaciju kalija i citrata, pa su naučnici išli dalje u svojim istraživanjima i tako došli do otkrića vezanih uz sok od naranče. Svi citrusni sokovi sadržavaju u sebi citrate, kiselinu koja daje tom voću karakterističan okus. Usporedbom sokova naranče i limuna (ta dva voća imaju istu količinu citrata u sebi), došlo se do otkrića kako razina drugih komponenti koje prate citrate u različitom voću djeluju drugačije, tj. mogu povećati ili umanjiti djelotvornost citrata – tu je naranča prevagnula!