Input your search keywords and press Enter.

Najopasnija riba Jadrana je morski pauk

Sigurno ste imali prilike nebrojeno puta razgovarati s brojnim iskusnim ribolovcima o njihovim susretima s opasnim i otrovnim ribama koje žive u našem Jadranu.

Na sam spomen jedne od najopasnijih riba – morskog pauka iz porodice paukovki (trachinidae), velika većina njih ne bi ništa odgovorila, već bi vam samo turnula ubodenu ruku pod nos, kako bi se ‘in vivo’ uvjerili u pogubnost tih njihovih susreta s morskim paukom.
Ubodena mjesta, uglavnom na šakama, odnosno dlanovima između palca i kažiprsta kojima se hvataju ulovljene ribe, godinama nakon uboda još uvijek su otečena i crvena! A kod pojedinaca se vidi da su na mjestima uboda ostali duboki trajni ožiljci nastali nekrozom tkiva ubodenog mjesta koje dugo nije zacjeljivalo.
O boli koja se javljala odmah nakon uboda pauka, svi koji su to proživjeli rekli su mi da su u tom trenutku ozbiljno pomišljali odsjeći si ruku samo da prestane. A uz bol, svim ubodenima odmah bi natekla gotovo cijela ruka, gotovo do neprepoznatljivosti!
Nevjerojatno zvuči da tako neugledna riba poput morskog pauka – prosječne težine 0,15 kg, no može narasti i do 40 cm i težiti do 1,5 kg, čije je meso bijelo, tvrdo i veoma ukusno te se preporuča za oporavak bolesnika – svojim otrovom može tako teško ozlijediti neopreznog ribolovca!
Istina je, a sav njegov otrov nalazi se u prednjih četiri do sedam bodlji povezanih crnom kožicom na leđnoj peraji, te po jednom bodljom na škržnim poklopcima.
Uz bol i oteklinu kod ubodenog se mogu javiti i vrtoglavica te povišena temperatura.
S obzirom da su svi riblji otrovi termolabilni, tj. uništava ih visoka temperatura, ubodenim ribičima se kao prva pomoć preporuča da ubodeno mjesto što prije urone u toplu vodu zagrijanu do temperature koju mogu izdržati i držati je u njoj od 30 do 90 minuta.
No, ako niste u mogućnosti tako zagrijati vodu, može vam pomoći i voda za hlađenje motora.
Stariji ribari navode da, ako već nemate tople vode, onda je najbolje pomokriti se na ranu (mokraća je topla i može ublažiti bol). Uz to, ranu je najbolje odmah očistiti jakom rakijom ili alkoholom. Odmah potom potrebno je potražiti stručnu liječničku pomoć.
U našem Jadranu najotrovnija riba je morski pauk, poznat kao ranj, ranjan ili taranta. Poznato je nekoliko vrsta ove ribe, no kod nas je najučestaliji pauk bijelac.
Otrovni aparat ribe pauk sastoji se od 5-8 bodlji crne boje smještenih na leđnoj peraji i po jedna na svakom škržnom poklopcu.
Riba pauk najčešće obitava u vodama s pjeskovitim dnom gdje leži napola ukopan u pijesak čekajući plijen. Često stradaju kupači koji nagaze na njega. Kad osjeti opasnost pauk nakostriješi bodlje i miče njima. Osim kupača koji hodaju bosonogi po plićaku česte žrtve ribe pauka su ribari prilikom razvrstavanja ribe nakon ulova ili domaćice kod pripreme ribe za jelo. Stoga u nekim zemljama postoji zakonska obveza ribara da mu  odmah nakon ulova odrežu otrovne bodlje.

Nakon uboda javlja se jaka bol koja u roku od tridesetak minuta postaje nepodnošljiva.
Bol se prvo javlja na mjestu uboda, a zatim se širi duž cijele ruke ili noge (koji su najčešće mjesto uboda), praćena je otokom cijelog uda i regionalnim otokom limfnih čvorova. Zabilježeni su slučajevi ribara koji su sami sebi amputirali ozlijeđeni prst zbog jake boli. Ubodna rana obično dosta krvari, a mjesto uboda najprije pobijeli, a kasnije pocrveni i poplavi. Simptomi trovanja najčešće su samo lokalni, no ponekad se javljaju i opći simptomi u vidu pojačanog znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Česte su sekundarne bakterijske infekcije.

Slikovni rezultat za morski pauk (foto:parentium.com)