Input your search keywords and press Enter.

Kruh pomaže vašem tlaku

Evo novosti koje će vas razveseliti! Kad izaberete pravi kruh u butizi, vaš tlak je na dobitku!
Nedavno su testirane tri žitarice  vezano uz njihov utjecaj na krvni tlak:
cjelovita pšenica, ječam i smeđa riža. Potražite kruh koji sadrži ove žitarice, kao i pahuljice i ostale proizvode na bazi ovih žitarica.Studija koja je provođena s ovim žitaricama, pokazala je da su one kod redovite konzumacije izvrsne za snižavanje krvnog tlaka. Posebno je dobar učinak kod sredovječnih ljudi sa srednje visokim kolesterolom i  prehipertenzijom. Kako? U pitanju su vlakna. I topiva i ne topiva vlakna u žitaricama smanjuju krvni tlak – a topiva vlakna uništavaju kolesterol. Visoki krvni tlak i visoki kolesterol često dolaze zajedno, a zajedno su vrlo opasni za vaše srce i krvne žile. Ali ubacite li ove žitarice u svoju redovitu prehranu, vaše srce će vam biti zahvalno, a tijelo će se osijećati mlađim! 

Cjelovite žitarice nisu same po sebi ukusne. Stoga im poboljšajte okus na neki od zdravih načina:

* Azijska smeđa riža: s vrlo malo dodataka postaje zanimljiv i ukusan obrok, npr: u kikari vode (ili temeljcu) prokuhajte 1/3 kikare riže sa ožicom mljevenog đumbira. Smanjite vatru i neka lagano kuha pokriveno dok ne omekša i upije većinu tekućine (oko 25min). Nek odstoji ugašeno 5 minuta, pa umiješajte pantarulom sol, papar, umak od soje i ulje od sezama.

* Crni grah: jednostavna i zdrava salata kao samostalni obrok ili prilog: kikaru kuhanog ječma pomiješajte sa 1 konzervom graha ( prvo je izlijte u cjedilo da grah properete kroz mlaz vode). U to umiješajte 1 konzerve kukuruza, malo sitno nasjeckanog selena, 2 ožice limunovog soka, 1 ožica maslinovog ulja, te  sol i papar po ukusu.

* Pšenične klice: sočne i orašastog ukusa mogu se pretvorit u zanimljiv obrok, npr. mafini sa kaišima (marelicama) :
namastite kalupiće (12-tak) za mafine i ugrijte pećnicu na 200°C. Marelice nasjeckajte (3/4 kikare) i u tečici pomiješajte sa 1 kikare soka naranče (može i kupovni juice), te kratko prokuhajte. U drugoj zdjeli prvo izbatite 2 cijela jaja i 1 kikaru smeđeg cukara, pa primiješajte: 1 kikaru brašna od cjelovite pšenice i 3 kikare običnog pšeničnog brašna, 3 kikare pšeničnih klica lagano poprženih, 1 praška za pecivo, 1 ožičice sode, mrcu soli,  1 kikaru kiselog mlijeka, 1 kikare biljnog ulja, gratana korica naranče i 1 kikare soka, te 1 vanilin šećer. Nakon što se smjesa izjednači umiješajte marelice. Napunite kalupiće a po vrhu možete posuti sa malo poprženih klica. Pecite ih 15-20 minuta. Pustite da se hlade 5-10 minuta prije nego ih izvadite iz kalupa