Input your search keywords and press Enter.

KAFA

Za sve ljubitelje crnog napitka: Ovisnici o kafi već odavno znaju da ako propuste jutarnju kikaru to može prozročiti jaku glavobolju.

Nova istraživanja pokazuju da doza kofeina zaista pomaže u kontroliranju uobičajenih glavobolja. Jedno istraživanje koje je obuhvatilo 301 osobu koja redovito pati od glavobolja, pokazalo je da kombinacija ibuprofena i kofeina pomaže bolje od ikojeg drugog lijeka. Osamdeset posto od ispitivanih pacijenata koji su koristili ovu kombinaciju osjetilo je da im se bol ne vraća u roku od 6 sati nakon konzumiranja. U usporedbi s njima, 67% je onih koji koriste isključivo ibuprofen osjetilo povrat boli u istom vremenskom rasponu, a 61% od ispitanika koji su koristili isključivo kafu osjetilo je povrat boli u tom roku. Dokazano je da pacijenti koji uz ibuprofen popiju kafu počinju osjećati olakšanje cijeli sat prije nego pacijenti koji koriste samo ibuprofen!
Rađena su još neka ispitivanja vezana uz ljekovito djelovanje kafe. Tako je npr., ustanovljeno da kafa ublažuje menstrulane tegobe, te bolove nakon nekih kirurškuh zahvata. Obrnut slučaj djelovanja kafe ustanovljen je jedino kod pacijenata koji pate od kronične dugotrajne glavobolje koja se javlja od 3-15 puta u jednom mjesecu. Kod njih kafa može još i pojačati simptome koji uzrokuju bol!
No, ipak je za većinu ljudi kafa izuzetan napitak koji brzo ublažuje bol, ali na žalost, od jedne kikare olakšanje ne traje dugo…