Input your search keywords and press Enter.

Kad ženama opada kosa

Svaka od nas se zgrozi kad vidi četku punu dlaka, ali to uglavnom nije ništa zabrinjavajuće.Prirodno je da nam kosa svakodnevno opada. U kratkom vremenu kosa se sama obnavlja, a svaka nova vlas trajat će godinama. Iz tog razloga, kod zdravog vlasišta, žene će često primjetiti na četki opale vlasi ali na glavi neće primjetiti razliku ili promislit da čelave.
Nedostatak kose primjetit će se onda kad folikule prestanu ‘proizvoditi’ novu kosu. Razlog ovomu nije baš do kraja razjašnjen, ali povezjue se sa genetskim naslijeđem, starenjem i razinom endokrinih hormona, posebice androgena ili muških hormona.
Promjena razine androgena može znastno utjecati na rast kose. Nakon hormonalnih promjena u vrijeme menopauze, većina žena primjeti da im je kosa otanjala, a dlake na licu postale primjetnije.
Tipičan uzorak po kojem žene gube kosu razlikuje se od onog kod muškaraca. Kosa oslabi sa svake strane glave jednako, zadržava se ista rubna linija rasta kose i skoro nikad se ne pretvara u potpunu ćelavost kao kod muškaraca.
Prije nego doktori savjetuju medicinski način nadomještanja kose, mora se utvrditi radi li se o privremenom ili trajnom gubitku kose. Razlog za privremeni veći gubitak kose može biti od najbanalnijeg – vrlo lošeg tretmana kod nekog frizera (prejaka sredstva koja se nanose na kosu uz nestručno potezanje, prevruč fen isl.), do poremećaja u imunosustavu ili kao nuspojava kod konzumiranja nekog lijeka, kao rezultat loše prehrane ili nekih oboljenja kože.