Input your search keywords and press Enter.

Kad jesti doručak?

Istina je da doručak dava svu potrebnu energiju kako bi spremno započeli svoj dan. Napokon, cilj vam je da se razbudite što prije! Ali, nova istraživanja bacaju novo svjetlo na vrijeme jedenja doručka, a u korelaciji sa vašom jutarnjom tjelovježbom. U medicinskim novinama ‘Journal of Physiology’ te u ‘Eating Well’, izašla je studija koja otkriva da bi s doručkom trebalo pričekati i jesti ga tek nakon jutarnje tjelovježbe!Istraživanje je trajalo 6 tjedana:
* sudionici koji su jeli visoko-kalorični i masni doručak prije vježbanja u teretani zdebljali su u prosjeku 1 ipo kilo!
* sudionici koji su jeli isti takav doručak ali nakon vježbanja u teretani nisu uopće pojačali kilažu!
Stručnjaci su dali ovakvo objašnjenje: vježbanje povečava razinu adrenalina, a on je hormon koji ‘prži’ masnoću. Ali kad vježbate nakon jela, inzulin koji otpušta vaš organizam kako bi potpomogao probavu obroka, umanjuje učinak adrenalina! – rezultat je manje sagorjevanje masnoće…
Za one koji ne mogu započeti jutarnju tjelovježbu bez da prethodno doručkuju, naučnici preporučuju da podijele svoj obrok, npr. prije vježbe pojedite jogurt, a nakon vježbe tost i bananu isl.
‘Cooking Light’ nudi savjete o zdravom doručku: cjelovite žitarice, voće, povrće, proteini koji ne debljaju i nemasni mliječni proizvodi.
Što ako niste tip od obilnijeg doručka? – pojedite barem nešto, čak iako se radi tek o jabuci ili fetici sira. Preskakanje doručka usporava vas i fizički i mentalno i tjera vas na loš izbor kod prvog prolaska pored pekare, slastičarne ili kafića.