Input your search keywords and press Enter.

Jeste li sigurni da uzimate dovoljno vode?

Iako je voda uglavnom svuda oko nas, za mnoge ona ne igra važnu ulogu u svakodnevnoj prehrani.Lako je u svakodnevnom životu zaboraviti koliko nam je voda kao namirnica neophodna u svakodnevnoj ishrani. Ona je ipak od presudne važnosti za svaku tjelesnu funkciju. Voda potiče imuno sustav i pomaže mu da spriječi umor. Regulira tjelesnu temperaturu, pomaže cirkulaciju, ubrzava metabolizam i razmjenu tvari.
Za vrijeme vručih ljetnih dana ništa vam neće bolje pomoći da se rashladite od velike čaše hladne vode.
U zadnjih nekoliko godina znanstvenici vode debate o tome koliko zapravo čovjek treba svakodnevno unijeti vode. U svakoj novini u kojoj se piše o ovoj temi navodi se onih famoznih 8 čaša na dan. O toj temi može se beskrajno raspravljat ali ono što jest činjenica, to je da svoj organizam moramo čuvati od dehidracije, jer u svakoj prilici tijekom dana mi gubimo vodu – ne samo kroz redovite fizičke aktivnosti, već i kad smo pod stresom, te kad konzumiramo alkohol ili kofein.
Više je načina kako se natjerati na veći unos vode, a tu je uključeno i konzumiranje hrane čiji je većinski sastojak voda. No evo samo par osnovnih savjeta:
– uspostavite naviku ispijanja vode. Ukoliko ne želite piti vodu s rubineta, kupite onu u boci i neka vam je ona uvijek pri ruci, gdje god da krenete ( posebno ljeti kad ste vani, ali ništa manje nije važno i dok boravite u klimatiziranim prostorijama).
– popijte po malo vode prije, za vrijeme i nakon tjelovježbe. To je zaista jedino piće koje vam pomaže za vrijeme bilo koje fizičke aktivnosti ( osim ako niste u nekom zaista zahtjevnom sportskom programu, pa vam treba neki energetski napitak!).
– ukoliko pijete alkohol, popijte čašu vode prije nego ispijete alkoholno piće – a to bi bilo poželjno ponoviti i prije svake iduće ture…na taj način možda i ne pretjerate…)
– u posebnim situacijama, kao npr. za vrijeme leta u avionu, trebate piti dovoljno vode jer je u avionu suh zrak pa može doći do dehidracije.