Input your search keywords and press Enter.

Jeste li čuli za švedsku grenčicu?

Švedska grenčica, ova premalo eksponirana i hvaljena tekućina, trebala bi biti dio kućne ljekarne svačijeg doma. Radi se o mješavini bilja koja se koristi za pripremu alkoholne tinkture, od davnina poznate po svojim ljekovitim svojstvima.

Prema originalnoj recepturi koja seže sve do 17. stoljeća, biljke (stolisnik, menta, sena i kim) moče se u alkoholu, iz čega nastaje tekućina višestruko blagotvorna za ljudski organizam. Uz spomenuto bilje, ova tinktura sadrži i venecijanski terijak, bogat eteričnim uljima koji švedskoj grenčici daje specifičnu aromu i prepoznatljiv miris.

Možda najvažniji faktor koji švedska grenčica ima na ljudsko tijelo jest njezin učinak na probavu. Miješanjem nekoliko žličica grenčice s mlakom vodom možete pospješiti probavu i trajno riješiti problem sa zatvorom.

Osim što normalizira probavu, švedska grenčica pozitivno djeluje i na oči (liječi crvenilo, razne upale, umor pa čak i očnu mrenu), usnu šupljinu (protiv upala, krvarenja desni i zubobolje), a opušta i mišiće nakon težih napora, djeluje protiv mučnine i vrtoglavice, potiče apetit te rješava probleme s kostima i zglobovima.

Posebno je omiljena kod žena jer, osim što uspješno rješava bolove u maternici, grčeve i bolne mjesečnice, pospješuje čak i porođaj (ako se koristi nekoliko tjedana prije samog termina).

Iako švedska grenčica prvenstveno djeluje kao lijek, dobro ga je koristiti i preventivno. Uz unutarnju primjernu (uvijek mora biti razrijeđena vodom), grenčicu možete koristiti i za razne kožne probleme: efektivno liječi manje i veće rane, ublažava opekline te pospješuje brže zacjeljivanje ogrebotina.

Možda je to dio legende, no često se navodi kako grenčica ne samo da pozitivno djeluje na brojne tegobe i bolesti organizma, već da liječi baš svaku bolest na svijetu. Tome u prilog svakako ide i činjenica kako je njezin tvorac, čuveni švedski liječnik dr. Samsa, doživio čak 104 godine.

encian.hr

Jednostavan recept za domaću švedsku gorčicu/grenčicu

Potrebni sastojci za izradu švedske gorčice:

 • 10 g korijena anđelike (Angelica archangelica)
 • 10 g soka listova aloe u prahu (Aloe vera)
 • 10 g podanka kurkume (Curcuma zedoaria)
 • 10 g korijena rabarbare (Rheum officinale)
 • 10 g listova sene (Cassia angustifolia)
 • 10 g prirodnog kamfora (Cinnamomum camphora)
 • 10 g mane (Fraxinus ornus)
 • 10 g venecijanskog terijaka (mješavina eteričnih ulja i praha aromatičnih biljaka)
 • 5 g korijena vilinog sita (Carlina acaulis)
 • 5 g mirine smole (Commiphora myrrha)
 • 0,2 g njuški tučka šafrana (Crocus sativus)

Priprema:

Sve sastojke stavite u široku staklenku i prelijte s 1,5 litrom kvalitetne domaće rakije. Neka ima barem 40% alkohola. Dobro zatvorite staklenku i ostavite ju 2 tjedna na toplom mjestu. Svaki dan ju barem jednom protresite.

Kada prođe 2 tjedna ocijedite koliko želite u bočicu. Ostatak ostavite da i dalje stoji na hladnom mjestu.

Ova tinktura se može koristiti nekoliko godina.

izvor: net.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)