Input your search keywords and press Enter.

Gibanje je čudotvorni lijek!

Ah, svi bi čeli neku čudotvornu pilulu uz koju će se osjećat bolje i živjeti dulje…stručnjaci kažu – ako ne lažu – da imaju nešto vrlo blizu tome, a to se zove… tjelovježba! Kod nedavnog istraživanja vezanog uz žene koje se bliže menopauzi, između ostalog, stručnjaci su potvrdili slijedeće: tjelovježba pomaže uravnoteženju razine kolesterola, povećava reagiranje tijela na inzulin, jača kosti i imunološki sustav, sprječava nastanak žučnih kamenaca, sprječava razvoj kancerogenih stanica, srčanih bolesti, te srčanog udara.
Nadalje, stručnjaci tvrde, da redovnom tjelovježbom možete poboljšati i svoj spolni život! Dakle prema njima, tjelovježba je najbliža toj magičnoj piluli…
…e sad, koliko tjelovježbe nam je potrebno? – minimum po 30 minuta, 4 puta tjedno, a optimalno je za zrele osobe po 45 minuta, 4-5 puta tjedno.
…a kako znati radimo li to što radimo, kako treba? – ako ne možete doći do daha i ne možete pričati dok se rekreirate, znači da radite pogrešno. Također ako možete pjevati dok to radite, onda definitivno to ne radite kako treba! – nađite sredinu, dakle dok se rekreirate možete pričati bez da ostanete bez daha!
Ruku pod ruku s tjelovježbom ide i pravilna prehrana: ni premalo, ni previše hrane u toku dana nije dobro. Prema nutricionistima pravilno bi bilo da 60% svih ukupnih kalorija u jednom dana potekne od ugljikohidrata – ali da to većim dijelom budu cjelovite žitarice. Kod masnoća pazite da trošite uglavnom nezasićene (maslinovo ulje, orašasto voće, avokado), a što manje hrane sa zasićenim masnoćama životinjskog podrijetla. Najgore je biljno ulje koje je procesuirano tako da bi moglo dulje trajati. Smanjite konzumiranje prigane hrane – pogotovo one prigane na već korištenom ulju! Većina ljudi nije svjesna koliko masnoće unosi u svoj organizam, npr. velika porcija kokica koju kupite u kinu ima jednako masnoće ko 6 hamburgera u fast-foodu (barem onih iz McDonaldsa)!
Nadalje obratite pažnju na svoje srce i naučite prepoznati simptome srčanog udara. Kod žena su simptomi srčanog udara nešto drugačiji nego kod muškaraca. Uobičajeni simptomi su: probadajuća bol u prsima ili pritisak koji se može širiti prema ramenima ili vilici; ako se umirite bol se smanji, a kod bilo kakvog naprezanja bol se pojačava. Kod žena je malo drugačije: umjesto pritiska i boli, one mogu osjetiti neuobičajeni umor, mučninu, žgaravicu, te ostaju bez daha; leđa ih bole između lopatica i tjeskobne su. Žene u menopauzi kako bi smanjile rizik od srčanog udara trebale bi uzimati nadomjestke hormona estrogena, ali samo u malim i povremenim dozama.