Input your search keywords and press Enter.

Europski dan borbe protiv pretilosti – voćem i povrćem do vitkosti

– Preko 60% pretilih u Hrvatskoj; biljnom prehranom do vitkosti i zdravlja!
Procjenjuje se da je više od polovice stanovnika Europe prekomjerne težine ili pretilo, što ima negativne posljedice na predodžbu o sebi i samopouzdanje, a može biti izuzetno opasno za zdravlje.Europski dan borbe protiv pretilosti (European Obesity Day) obilježava se kako bi se građanima s prekomjernom težinom dala potpora i motivacija da promjenom životnih navika i prehrane poboljšaju svoje zdravlje i kvalitetu života. Pretilost je poprimila epidemijske razmjere i postala vodeći uzrok bolesti i smrti u Europi. Rješenje je usvajanje zdravije prehrane i životnoga stila.
 Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 90% populacije Hrvatske konzumira manje voća i povrća od preporučene količine, a Hrvatska je sa 61,4% pretiloga stanovništva na devetom mjestu po debljini u svijetu.
 Povodom Svjetskog dana borbe protiv pretilosti, udruga Prijatelji životinja održat će u subotu, 21. svibnja 2011. od 10 sati na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, degustaciju jela od namirnica biljnog podrijetla i radionicu zdrave hrane. Nekoliko domaćih proizvođača prehrambenih proizvoda biljnog podrijetla i uzgajivači eko voća i povrća predstavit će svoje proizvode, koje će građani moći i degustirati.
 Ovim događanjem Prijatelji životinja surađuju s Gradskim uredom za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, koji će toga dana na nekoliko lokacija u Zagrebu provoditi edukativne akcije o važnosti brige za zdravlje.
 Zavod za javno zdravstvo ‘Dr. A. Štampar’ objavio je da svaki drugi građanin u Hrvatskoj umre od bolesti srca i krvnih žila. Te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika. Meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti. Istraživanja otkrivaju da prehrana namirnicama biljnog podrijetla može biti vrlo učinkovita u gubitku suvišnih kilograma.
 Također, prehrana bez namirnica životinjskog podrijetla poboljšava zdravstveno stanje osoba s dijabetesom i hipertenzijom. Osim toga, prehrana temeljena na biljnim namirnicama ima vrlo malo zasićenih masnih kiselina i uopće nema životinjskog kolesterola.
 Kako bi prelaskom barem jedan dan u tjednu na prehranu namirnicama biljnog podrijetla pridonijeli poboljšanju zdravlja građana i smanjenju prekomjerne težine, Prijatelji životinja pod pokroviteljstvom Grada Zagreba pokrenuli su dugogodišnju kampanju Zeleni ponedjeljak. Dodatne informacije i prijavnica za dobivanje recepata nalaze se na www.zeleni-ponedjeljak.com.
 
Prijatelji životinja potiču građane na prehranu namirnicama biljnog podrijetla zbog njihova zdravlja, održavanja  umjerene težine i očuvanja okoliša. Više informacija i recepti dostupni su na www.prijatelji-zivotinja.hr.

–> Ovdje pročitajte tekst s uputama kako dobiti ili izgubiti na težini biljnom prehranom!

Prijatelji životinja