Input your search keywords and press Enter.

Da li vas stres deblja?

Ovdje nije riječ o prežderavanju pod stresom, nego o direktnoj vezi između stresa i debljanja.

Nedavno istraživanje otkrilo je da proživljavanje jakog stresa može prouzrokovati i kod vrlo mršavih žena da dobiju nakupine sala u predjelu stomka. To opet vodi jačim zdravstvenim problemima, kao što su srčani problemi ili dijabetes.
Istraživanje Američkih stručnjaka provedeno je na 60 žena. Polovica njih je bilo debelo oko stomka, a drugo pola je bilo vrlo mršavo u tom predjelu. Tokom četverodnevnog mjerenja, deblje žene su se prilagodile nakon drugog ili trećeg dana, dok su mršave žene nastavile prikupljati masnoće oko struka. Masnoće prikupljene u ovom dijelu tijela jedine su koje su direktno povezane sa umiranjem od srčanih bolesti, visokog tlaka, srčanog udara i nekih oblika raka.
Ustanovljena su tri ključna razloga prikupljanja ovih opasnih masnoća: loš način života, smanjena razina hormona estrogena i kronični stres.
Bilo kako bilo, postoje načini da se ta povezanost razbije. Kao prvo potrebno se više kretati. Fizička aktivnost povećava endorfin – moždanu kemikaliju koja kontrolira raspoloženje i najjači je neutralizator stresa u ljudskom organizmu. Potrebno je tek 45 – 60 minuta fizičke aktivnosti na dan da se neutraliziraju hormoni stresa.
Što se prehrane tiče, ona mora biti bogata vlaknima i drugim hranjiim tvarima, a treba izbjegavati masnoće i cukar…