Input your search keywords and press Enter.

Cimet

…ili-ti-ga kanjela po naški…

Cinnamomum zeylanicum – Cimet – kanjela, ona ista koju stavjamo u štrudele ili pite, ustvari je jedna od najstarijih biljaka koje su se koristile u medicini. Stoljećima se koristi kao lijek protiv proljeva, artritisa i raznih menstrualnih poremečaja. Ova biljka spominje se i u spisima starih Kineza još prije 4000 godina! U nešto skorijoj povijesti, Nizozemci su imali monopol u trgovini cimetom sve do 1776-te., kad se njegova proizvodnja komercijalizirala.
Čaj od cimetove kore je omiljeni lijek protiv prehlade, nagomilavanja sluzi i probavnih smetnji. Topli čaj potiče znojenje i može prouzrokovati osjećaj hlađenja tijela iznutra. Ako dodate par kapi esencije cimetovog ulja u kikaru mjendulovog ili biljnog ulja, dobili ste učinkovitu mješavinu koju treba utrljati u bolne mišiće. Ako ništa drugo, provajte posut cimeta po tostu ili ga dodati u bilo koji čaj i dobit ćete zdravu poslasticu – nije loš ni na kapuccinu ili domaćoj mesnoj juhi.…
U Kini kanjela je bila vrlo popularna (smatrali su je ‘yang’) i zbog svoji svojstava zagrijavanja od nje su radili tonik za jačanje te tonik za bolju seksualnu aktivnost. Stoljećima je korištena za zagrijavanje tijela (bilo da vam je hladno, bilo da ste bolesni i imate drhatvicu), poticanje cirkulacije i liječenje zatvora, te poticanja znojenja.

Jedna mala napomena: cimetovo esencijalno ulje mora se razblažiti sa nekim biljnim uljem prije nanošenja na kožu! A ne smije se koristiti uopće kod djece mlađe od 2 godine. Nadalje, nije ga dobro nasnositi na dječje lice – osobito ne u blizini nosa.

I još  ovo:

Napitak koji u roku od tjedan dana topi centimetre u struku:
Prokuhajte 800 ml vode, maknite s vatre, dodajte 1 štapić cimeta, 3 lovorova lista i ravnu jušnu žlicu zelenog čaja. Poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji, a zatim procijedite.
Prvu šalicu popijte ujutro na prazan žeudac, drugu odmah poslije doručka, a treću neposredno prije spavanja.

Uz tri šalice ovog čaja dnevno značajno ćete smršavjeti, naročito na kritičnim točkama tijela, poput trbuha, bokova i stražnjice, a prvi rezultati vidljivi su već poslije 7 dana.

kanjela