Input your search keywords and press Enter.

Cimet u borbi s pretilošću

Začin kojeg svi povezujemo s blagdanskim vremenom, cimet, u nedavnom je istraživanju pokazao obećavajuće rezultate u aktivaciji metabolizma masnih stanica, adipocita, putem procesa termogeneze (stvaranja topline).

Prijašnja istraživanja provedena na miševima već su potvrdila da korištenje aromatičnog spoja prisutnog u cimetu, cimetaldehida, može rezultirati nižom stopom pretilosti i boljim glikemijskim statusom. Nerazjašnjeni mehanizmi kojima cimetaldehid postiže takav učinak, kao i moguća primjena na ljudima, bili su glavni pokretač aktualnog znanstvenog rada koji je ponudio konkretne znanstvene odgovore.

U istraživanju su testirane masne stanice, adipociti, od dobrovoljnih davatelja različitih dobnih skupina, nacionalnosti i indeksa tjelesne mase.

Tijekom istraživanja je opaženo da kod stanica izloženih cimetaldehidu dolazi do povećane sinteze enzima koji su uključeni u metabolizam lipida.

Dodatno, zabilježen je i porast regulatornih proteina Ucp1 i Fgf21 koji su uključeni u proces termogeneze.

Cimet je tisućama godina prisutan u pripremi hrane, dobro je prihvaćen od ljudi, a zasigurno bi bio bolje prihvaćen i u terapiji pretilosti u odnosu na farmakološke pripravke. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja da bi se utvrdila kolika je količina cimetaldehida optimalna za postizanje metaboličke ravnoteže i izbjegavanje neželjenih nuspojava.

Još na ovu temu:
>>> Richard Anderson : “Cimet je bolji i od češnjaka. Mnogo bolji!”

 

Izvor: Vitamini.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *