Input your search keywords and press Enter.

Avokado – zeleni kralj zdrave prehrane

Iako još uvijek zvuči vrlo egzotično, avokado je već neko vrijeme na listi namirnica u hrvatskim kuhinjama. Zbog svojeg nutritivnog sastava, smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. U nastavku pročitajte koje sve blagodati skriva ovaj zeleni debeljko.

 

Avokado je tropsko voće koje raste u Srednjoj Americi i Meksiku. Neki tragovi upućuju da se uzgaja još od 8000. g. pr. Kr. Od 16. stoljeća je prisutan i u Europi. Može uspijevati i u mediteranskoj klimi, ako ste zainteresirani da ga pokušate i sami uzgojiti. Pogotovo to preporučujemo onima koji žive u srednjoj i južnoj Dalmaciji radi velike količine sunčanih i toplih dana.

Najčešći problem s kojim se susreću kupci avokada je njegova cijena: 12 kn za jedan komad većini je ipak previše. Ukoliko se i odlučimo za kupovinu, potrebno je znati izabrati dobar plod. Avokado je najbolji za jesti samo kratko vrijeme, između nezrelog i gotovo trulog stadija. Zato je potrebno znati prepoznati dobar avokado u trgovini. Najjednostavniji način kako ćete to uspjeti je ako isprobate koliko je tvrd i u kakvom je stanju ostatak peteljke ploda. Ukoliko je avokado pretvrd, nije još dobar za konzumaciju. Najbolji je kada pod pritiskom prsta ima konzistenciju poput plastelina. Kada provjeravate ostatak peteljke, ako je ona suha i lako se ukloni, a ispod nje je vidljivo meso avokada, tada je vaš avokado spreman postati delicija.

Avokado se smatra jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu zbog svog iznimnog nutritivnog sastava. Fantastičan je izvor mononezasićenih masnih kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju te orašastim plodovima i koje su odlične za zdravlje srca te pogoduju održanju optimalne tjelesne težine. Bogat je izvor karotenoida luteina koji pomaže zdravlju očiju i smanjuje mogućnost pojave katarakte. Iako je banana sinonim za bogat izvor kalija, avokado sadrži 35 % više kalija u odnosu na bananu. Svaki avokado sadrži i preko 20 vrsta različitih vitamina (pogotovo su značajni vitamini skupine B i vitamin E) i minerala koji omogućuju obranu od leukemije, srčanih bolesti i znakova preranog starenja. Antioksidansi iz avokada pomažu neutralizirati slobodne radikale koji su važni za poboljšanje vida i sprečavanje očnih problema kao što su astigmatizam, mrene i glaukom.

U videu pogledajte najbolje načine pripreme avokada. Dobar i zdrav vam tek!

 

Izvori: Ncbi.nlm.nih.gov , Nejm.org , Uwaterloo.ca

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *