Input your search keywords and press Enter.

Sveta Kate

Sigurno ste čuli za izreke:
‘Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića!’,
‘Sveta Katarina van, do Božića mjesec dan’,
‘Sveta Kata snijeg na vrata’, ili
‘Sveta Kata obilata vrata’.Blagdan svete Katarine (25. studenoga), svetice mučenice djevica, bio je po pučkom vjerovanju u mnogim krajevima početak Adventa ili Došašća.
Od toga dana su zabranjene svadbe i veselja, a u pučkom kalendaru označava posljednji dan jeseni i početak zime (poznata je narodna uzrečica: Sveta Kate – pari k’ ognju gnjate).

Sam život ove svetice ovijen je legendom:
Za vrijeme vladavine cara Dioklecijana po svim rimskim provincijama bjesnilo je strašno progonstvo. Ono je bilo naročito okrutno u Egiptu.
Katarina je bila kršćanska djevica visokog položaja, veoma inteligentna, lijepa, kako tijelom tako i dušom. Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se odlično govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.
U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio.
Ne mogavši Maksimin slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti strašno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.’
Prema toj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. Na tom mjestu podignut je kasnije slavni samostan Sv. Katarine koji postoji još i danas.
Egipatski predsjednik Anvar El Sadat kraj tog je samostana 19. studenoga 1979. započeo gradnjom velikog religioznog središta za tri jednobožačke religije: kršćansku, židovsku i muslimansku, da to mjesto, gdje je Bog u Starom zavjetu Mojsiju predao 10 zapovijedi, bude mjestom molitve i klanjanja jedinome pravome Bogu.