Input your search keywords and press Enter.

5 najčešćih mitova o zdravlju

Postoji mnogo uvjerljivih mitova o zdravlju koje slušamo godinama i ne znamo da nas zapravo dovode u zabludu. Neki od tih mitova i dalje su prisutni, iako ih je znanost odavno demantirala i jasno pokazala da nisu istiniti. Razumijevanje tih mitova može vam pomoći u boljoj brizi oko zdravlja i spriječiti vas da činite nerazumne pogreške.
Razotkrivamo vam neke od najčešćih mitova o zdravlju:
1. Jedenje masnoća vas deblja

Ovaj je mit posljednjih nekoliko godina potpuno razotkriven, ali većina ljudi pa čak i neki liječnici, ponavljaju ga i dalje. Činjenica jest da se prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama i prirodnim mastima veže uz niže stope pretilosti i bolje zdravlje. Industrijski proizvedene masti poput ulja i maslaca, loše djeluju na metabolizam, jer ih naše tijelo teže probavlja. S druge strane, dobre masti pomažu bolje funkcioniranje metabolizma i pomažu kvalitetno mršavljenje. Želite li spriječiti debljanje, treba se kloniti šećera, zaslađivača, bijelog brašna i hidrogeniziranih ulja.

2. Bol u leđima najbolje se liječi odmorom i ležanjem
Stručnjaci više ne preporučuju odmor za probleme s leđima i kralježnicom. Ležanjem se mišići leđa stisnu, cirkulacija se uspori i bol ne nestaje. Muče li vas bolovi u kralježnici ili leđima dok sjedite ili stojite, posjetite liječnika i konzultirajte se s kiropraktičarem ili fizioterapeutom. Preko dana ležite što manje i prakticirajte dnevni odmor samo nekoliko dana. Lagano kretanje je ključno za oporavak.

3. Ako izađete van s mokrom kosom, prehladit ćete se
Još jedan od mitova kojeg su nas učile naše bake. Zapravo mokra kosa nema pretjerano velik utjecaj na obolijevanje. Izađete li van s mokrom kosom, bit će vam hladno, ali ako vam imunitet već nije bio nizak, nećete se prehladiti. Studija provedena na Common Cold Research Unit u Velikoj Britaniji pokazala je da zaražene osobe koje mokre stoje vani ili nose neki mokri komad odjeće, ne obolijevaju češće od osoba koje su na suhom.  Zaključak istraživanja je da osjećaj hladnoće očito ne utječe na naš imunitet.

4. Lijek za štucavicu zaista postoji, ali nitko vas ne mora preplašiti
Većina ‘recepata protiv štucavice’ poput držanja daha, pijenja iz čaše naopačke ili toga da vas netko mora dobro preplašiti, nisu pretjerano djelotvorna. Ipak, postoji jedan djelotvoran lijek. Istraživanje iz 1971. godine, objavljeno u The New England Journal od Medicine pokazalo je da jedna žlica bijelog šećera, uzeta s čašom vode, zaustavi štucanje u 19 od 20 slučajeva.

5. Ne smijete plivati sat vremena nakon jela
Ovaj mit je nastao, jer se mislilo da intenzivnija tjelovježba, odmah nakon jela, uzrokuje grčeve zbog čega biste se mogli utopiti. Znanstvenici tvrde da se to neće dogoditi. Vjerojatno ćete se osjećati umorno i nećete moći snažno plivati, ali namakanje u plićaku ili boravak vodi ne biste trebali izbjegavati.

www.kosmodisk.com.hr