Input your search keywords and press Enter.

Slovenija je mala država koja se smjestila na dodiru Alpa i Sredozemlja.  Iako ne broji puno kilometara, bogata je prirodnim ljepotama. Među njima je i Postojnska jama, koja se nalazi na jugozapadnom dijelu, a jedna je od najpoznatijih jama u svijetu. Šarolikost krških fenomena koja oduzima dah te njezina pristupačnost su osnovni razlozi posjećenosti. Smještena je u prelijepom mjestu Postojna te je dugačka 22 kilometra. Otkrivena je 1818.godine kada ju je pronašao jedan mještanin, a već slijedeće godine su počeli dolaziti i turisti.

Cijela avantura i istraživanje jame se sastoji od dva dijela. Prvi dio obuhvaća vožnju žutim turističkim vlakićem ispod veličanstvenih lukova koje ukrašavaju skulpture od vapnenca. U tome i jest njena posebnost, jer ovo je jedina jama koja ima željeznicu s dva kolosijeka. Tijekom vožnje se upoznaje s jamom te se istražuje ulazni dio koji vodi u podzemlje. Tu se nalazi i Rov starih popisa gdje se na zidovima mogu vidjeti tragovi posjetitelja iz 13.stoljeća. Unutrašnja temperatura je uvijek oko 10 stupnjeva te je preporučljivo toplo se obući. Također, jako je mokro unutra te je isti doživljaj kao i kad kiša lagano pada. No to uopće ne smeta, baš zbog toga što upotpuni cjelokupni dojam. Fotografiranje s blicom je strogo zabranjeno iz razloga što uništava skulpture, iako se mnogi toga ne pridržavaju. Nakon desetminutne vožnje s vlakićem slijedi drugi dio koji se razgledava pješice uz vodiča koji sve detaljno objašnjava. Šetajući ovim dijelom kroz jamu mogu se vidjeti brojni sigasti oblici. Razgledavanje ni u jednom trenutku nije dosadno, već se javljaju osjećaji divljenja te se stalno uoče neki drugi oblici. Preko Ruskog mosta dolazi se do tri dvorane jama. U prvoj dvorani se mogu vidjeti male prozirne cjevčice kako jedna uz drugu vise sa stropa, ovaj dio se često zove i Dvorana špageta. Druga u nizu je Bijela dvorana koja je nastala od bijelih minerala te se tu nalaze brojni stalagmiti i stalaktiti u zadivljujućim, ali i pomalo čudnim oblicima. Pa tako ih možemo naći u obliku čovječuljaka koje izgledaju kao mali stupovi, a ima i jedan specifični u obliku sladoleda. U zadnjem nizu dvorana mogu se naći sige u raznim nijansama crvene boje. Postoje i zeleni stalagmiti koji su dobili tu boju baš zbog učestalog fotografiranja s blicom koje je iz tog razloga i zabranjeno. U jami boravi i više od sto vrsta životinja, a od kojih je najzanimljivija čovječja ribica koja je ujedno i simbol jame. Pa tako prema izlazu postoji akvarij, gdje ukoliko se ima sreće, može se vidjeti čovječja ribica koja je bijele boje te je navikla živjeti u mraku. Daljnjom šetnjom kroz jamu dođe se do Koncertne dvorane gdje se odvija organizacija koncerata, a tu se nalazi i suvenirnica. Avantura se završava ponovnom vožnjom vlakićem do povratka u stvarnost.

Stalagmiti i stalaktiti se u nekim dijelovima spajaju te čine zadivljujuće prizore. Na dnu je rijeka Pivka koja putuje prema unutrašnjosti, a rovovi, galerije i raznovrsne dvorane čine jamu jednostavno neodoljivom. Javlja se osjećaj za stalnim istraživanjem i za novim doživljajima, a tek kad se izađe vani shvati se kako je to jedno predivno bogatstvo koje nam je priroda poklonila i koje je vrijedilo posjetiti.

Tekst/fotografije: Matea Suton