Input your search keywords and press Enter.

Perugia je grad od stotinjak tisuća stanovnika u središnjoj Italiji i glavni grad regije Umbria.

Smještena između brežuljaka i šuma zelenog srca Italije i jedine regije na talijanskom poluotoku bez izlaza na more, Perugia je poznata zbog svoje bogate povijesti ali i kao sveučilišni grad sa jednim od prvih odjela u Europi za međunarodne studente.

Iako grad ima svoj aerodrom, međunarodni letovi nisu učestali, pa je u Pergiu najlakše doći autocestom ili vlakom što je svakako i preporučljiv način putovanja kroz Italiju jer daje u uvid svu slojevitost i različitost ove države, od krajolika do kulture i ljudi. Ako se krene primjerice s juga prema sjeveru, od postaje do postaje pred putnikovima očima, ravnice pune maslina i žbunja zamjenjuje gušća vegetacija, ljudi postaju tiši, kulturniji i manje kičasto obučeni a smanjiva se i mogućnost krađe što na putovanju nije mala stvar.

Okružena povijesnim centrima poput Rima, Firence i San Marina, Perugia ne zaostaje u niti jednom pogledu za njima, već nudi jednako bogat doživljaj ali na drugačiji način.

Putniku koji dolazi s juga Italije prva stvar što zapinje za oko nakon dolaska u Perugiu je potpuno drugačija arhitektura. Fasade nisu toliko prazne i bijele kao na jugu države već ukrašene reljefima i različitim vrstama kamena, miješaju se različiti stilovi od srednjovjekovnog, rimskog do onoga carstva Etruščana, naroda koji je vladao središnjom Italijom i Tirenskim morem od 9. do 3. st. prije Krista te prvi uveo u gradnju lukove kao arhitektonsku figuru u tim prostorima. Najpoznatiji spomenici Etruščana su tako baš lukovi koji drže Sedam Vrata Grada koje je dan danas moguće vidjeti u sklopu zidina povijesne jezgre Perugie.

Među bolje sačuvanim Vratima i simbolima povijesti regije ali samog grada, se ističe Etrurski Luk svetog Augustina izgrađen u 3 st. prije Krista. Sam je Luk je smješten između dva trapezoidna tornja i ukrašen s dva okrugla metopa. S vanjske strane je moguće naći originalni napis iz 40. godine prije Krista Augusta Perusia, odnosno izvorno ime grada, dok je s unutarnje vidljiv onaj Colonia Vibia, koji obilježava grad kao koloniju rimskog cara Trebonianusa Gallusa.

Više o samim Etruščanima i njihovom carstvu, čiji je glavni grad bio baš Perugia, je moguće naći u Državnom Muzeju Umbrijske Arheologije u sklopu kojega je sačuvan i izložen veliki broj artefakata, od nakita, keramičkih kipova, skulptura sve do Cippus Perusinus-a, odnosno jednog od rijetkih sačuvanih dokumenata pisanih jezikom Etruščana što ga čini ekvivalentom hrvatske Baščanske Ploče. Sadržaj istog je zemljoposjednički ugovor između dvije od vladajućih obitelji tog perioda što ukazuje na veliki stupanj civiliziranosti tog naroda.

Među ostalim muzejima u Perugi je i nezaobilazni Državni Muzej Umbrie koji se nalazi u samom centru grada u Palazzo dei Priori. Sama palača je preživjela više civilnih ratova i požara pa je i više puta obnovljena i rekonstruirana i to većinom u srednjem vijeku, čije se arhitektonskom nasljeđe i najviše vidi na njezinim fasadama pa je i njegova današnja namjena u potpunosti u skladu sa interijerom. Među izloženim umjetničkim djelima naime,  su prvenstveno one polaznika srednjovjekovne Likovne Škole Umbrije koja je bila otvorena od 13. do 20. stoljeća.

Kraj Palače Priori se nalazi još jedna znamenitost, la Fontana Maggiore, Velika Fontana. Konstrukcija iste, djelo poznatih srednjovjekovnih kipara Nikole i Giovannia Pisana, ima 25 lica ukrašenih s prizorima zodijaka, svetaca ali i pričama iz rimske mitologije. Zbog svog jedinstvenog dizajna ova fontana od same izgradnje predstavlja inovativni spoj antike i srednjovjekovnog doba koji je čini i dan danas jednim od najreprezentativnijih spomenika povijesti grada ali i same središnje Italije.

Nasljeđe srednjeg vijeka je lako uočljivo i pri posjetu sakralnih objekata poput katedrale svetog Lovra, koja se nalazi točno nasuprot Velike Fontane.  Sama fasada katedrale nema posebnih ukrasnih elemenata osim baroknih vrata koji odskaču od jednostavnosti eksterijera dok je unutrašnjost bogato ukrašena freskama, kolonama i monumentalnim orguljama koje zauzimaju prostor poviše samog ulaza. Među ostalim crkvama u Perugi definitivno je za istaknuti i ona svetog Bevignante-a, bivšeg templara koji je živio kao eremit u okolici grada nakon povratka iz Križarskih ratova, čije priče su ilustrirane s brojnim freskama koje krase samu unutrašnjost objekta.

Šarolika povijest vreba sa svakog kantuna Perugie, od pjaca, fontana i spomenika do uskih ulica koji idu gore-dole po gradskim  brežuljcima, do muzeja i festivala koji se redovito održavaju. Ali šarolikost i život ovog grada nisu striktno vezani za njegovu povijest već i za same stanovnike i tempo života.

U bilo koje doba dana je tako moguće vidjeti i šaroliku masu koja se kreče ulicama, bogatu ponudu kafića i restorana koji nude lokalne specijalitete ali mnoštvo studenata. Ovaj grad naime, nudi mogućnost studiranja na preko 20 različitim odjelima koji se dijele na još toliko smjerova pa je stoga Perugia jedna od poželjnijih destinacija studenata iz cijele Italije ali šire zbog svog specijaliziranog odjela za međunarodne studente.

Kao i svaki sveučilišni grad Perugia, osim biblioteka, seminara i drugih edukativnih sadržaja i objekata, nudi i mnogo mjesta za zabavu. Na raspolaganju su razni kafići, pubovi, restorani i noćni klubovi, pa se može sa sigurnošću reći da će svako u ovom gradu lako naći i mjesto za dobar provod a ne samo za razgledavanje i umjetničko-povijesno uzdizanje. Cijene su relativno više od hrvatskih ali svejedno niže od primjerice onih u  drugim europskim gradovima poput Londona ili Amsterdama, pa neki pretjerano visoki budžet za posjet (i provod) Perugi definitivno nije potreban.

Osim studenata i turista, Perugia je također destinacija za medijske djelatnike i to pogotovo tijekom travnja kada se održava Međunarodni Festival Novinarstva. U sklopu ove manifestacije polaznici mogu proći razne radionice, poslušati seminare poznatih govornika i renomiranih djelatnika struke ali tijekom koje se dodjeljuju nagrade za djelo poput one A Story Still to Tell Award koja je 2012. posthumno dodijeljena poznatom talijanskom novinaru Mauru Rostagnu koji je ubijen 1988. radeći na reportaži o sicilijanskoj mafiji.

Iako bogata sadržajima i povijesti, Perugia nije toliko poznata turistička destinacija, pa je idealna za sve koji izbjegavaju masovni turizam. Bez situacija u kojima velike grupe turista koji guše ulice i kvare doživljaj grada, kao što je slučaj u Dubrovniku ljeti, svaki posjetitelj će u Perugi moći doživjeti bogatu povijest jednako kao i provesti se do ranih jutarnjih sati što čini od ovog grada idealnu destinaciju za kulturnjake ali i one željne zabave u prekrasnom okruženju.

Tekst/fotografije: Alga I. Alić