Input your search keywords and press Enter.

Putopis: Galway

Galway je grad od sedamdesetak tisuća stanovnika na zapadu Republike Irske, koji leži na ušću rijeke Corrib.

Unutrašnjost stare jezgre grada čine mali otočići i poluotočići povezani mostovima ispod kojih teče rijeka, dok se većina rezidencijalnog dijela grada nalazi na samoj obali koja kroz galwayški zaljev gleda na Atlantik.

Utemeljen oko tvrđave Dún Bhun na Gaillimhe 1124., Galway je nastao kao grad unutra zidina jednako kao Dubrovnik. Zahvaljujući svom položaju unutar zaljeva, izbjegao je napade vikinga i drugih plemena koji su pljačkali Irsku krajem 10.stoljeća i razorili gradove poput Corka na jugu, te kasnije postao poznat kao bogati grad trgovaca i umjetnika.

Budući da zrakoplovna luka Galway nije baš idealno integrirana u međunarodnu mrežu letova, najlakši način za turista do ovog grada je preko Dublina vlakom. Vožnja traje 3 sata i prolazi kroz samo srce države. Svi vlakovi su opremljeni bežičnim internetom, čisti su, uredni, sjedala su toliko udaljena jedna od drugih da se na njima može komodno i spavati.  Osoblje je iznimno ljubazno pa osim činjenice da ta tri sata pružaju svakome prekrasni pogled na smaragdne brežuljke i doline Irske također se svatko može i opustiti i isplanirati daljnje putovanje ili dolazak u Galway.

Željeznička stanica grada se nalazi u samom srcu Galwaya, 30m od glavnog trga Eire Square, prekrasnog parka oko kojega su smještene razne trgovine restorani, hoteli i nezaobilazni pubovi, što dodatno olakšava orijentaciju gradom.

Južno od trga je gradska luka, a prolazi između mnoštva malih uličica kriju jako puno povijesnih znamenitosti od Španjolskog luka koji je dan danas inkorporiran u ono što je ostalo od gradskih zidina do dvorca obitelji Lynch koji je danas jedini potupuno očuvani objekt iz srednjeg vijeka u Galwayu.

Osim uličica tu su mali mostovi koji svako malo prelaze rijeku Corrib, ali i nasipi na kojima je uglavnom moguće vidjeti pješake sa kućnim ljubimcima ali i labudove i patke sto žicaju što za pojesti.

Ono što je većini turista glavna atrakcija su galwayški pubovi, koji su po mnogima jedni od najautentičnijih u cijeloj Irskoj. Galway je naime poznat kao srce kulture Irske baš zbog široke uporabe irskog jezika, od cesta do muzike i naravno svih natpisa.

Manje komercijalan i definitivno manje skup od Dublina, Galway nudi živu muziku u svakom pubu većinu dana u tjednu, od tradicionalne irske do bluesa i rocka. Većina pubova tako ima svoj podij i resident bend, a veći objekti imaju na raspolaganje posebne sale i katove za razne izvedbe.

Medu najupečatljivijma je definitivno the Quays, koji je u potpunost uređen od dijelova jedne srednjovjekovne francuske crkvice koja je godinama bila napuštena samo par kilometara od Galwaya. Tako osim šareno obojanih prozora u tiffany stilu tu je i mnoštvo izrezbarenih neokotičkih lukova, a u posebnoj sali za koncerte su i francuske orgulje koje, iako rijetko upotrebljene za potrebe koncerata, čine od tog prostora nesto doista posebno. Medu kultnim imenova pubova je i Roisin Dubh (crna mala ruža) koje dobiva ime po jednoj od najpoznatijij političkih pjesama o sudbini irske kroz povjest iz 17.stoljeca. Smješten je na tri kata i glavno je okupljalište za lokalne umjetnice, profesore i studente lokalne akademike likovnih i dramskih umjetnosti.

Udaljavajući se samo deset minuta od centra,  može se vidjeti i okolica grada, zelena prostranstva pri unutrašnjosti i morski zaljev prema jugu. Među znamenitostima izvan centra je najzanimljivije staro keltičko katoličko groblje Bohermore, u sklopu kojega je mala srednjovjekovna kapelica.

Pomalo uspavan tijekom same zime, Galway vrvi događanjima tijekom ostatka godine. U proljeće među istaknutim festivalima su međunarodni festival književnosti Cuirt ali i mnoštvo manifestacija vezanih za hranu poput Connemara Mussel Festival te vodenih sportova poput regata koje se održavaju duž obale grada i samog zaljeva. Tijekom ljeta menifestacije su uglavnom vezane za razne oblike umjetnosti i filma poput Currafest Music Festival i Galway Film Fleadh dok se u studenome svake godine održava Tulca Festival of Visual Arts. Zbog velikog broja filmskih festivala i onih vezanih za vizualne umjetnosti UNESCO ga je 2014. proglasio gradom filma.

Bilo zbog dobrog provoda ili volje za kulturnih uzdisajem, Galway je destinacija za svakoga koji želi uistinu doživjeti Irsku, od muzike, provoda, kulture i povijest ali i prekrasne netaknute prirode. Udaljeni niti sati vremena od Galwaya su tako i otoci Aran, slavne Cliffs of Moher te pokrajina Connemara koja vrvi prekrasnim zelenim mramorom. Zbog iznimno dobre cestovne povezanosti, Galway je tako i odlična početna točka za daljne istraživanje Irske.

Autorica: Monika Cverlin

Fotografija: http://www.centrepointgalway.com/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.