Input your search keywords and press Enter.

Turizam u ruralnim područjima

Ruralni turizam još je jedno područje u kojem je RH na dnu ljestvice zemalja Europske unije. Ostvarujemo svega samo 2% udjela u cjelokupnom domaćem turizmu, dok se u susjednim zemljama taj postotak kreće od 10 do čak 20 posto.

No, pomaka ima. Ako ništa drugo, organizira se u posljednje vrijeme podosta konferencija i okruglih stolova na temu turizma jer je svima jasno da Hrvatska može bolje.

Ruralni turizam usko je povezan i s ostalim grupama turizma
Eko i zeleni turizam, cikloturizam, dentalni turizam, manifestacijski turizam, gastronomski turizam, poslovni turizam, izletnički turizam (…) Usko povezanih grana turizma s ruralnim ima zaista puno, a sve više ima i poslovnih ideja. Glavni izazov je opet prikupljanje sredstava da bi se krenulo.

No, mala seljačka domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva hrabro prate europske trendove i ne daju se samo tako. A Ministarstvo turizma to prepoznaje i bodri ih kroz program Konkurentnosti turističkog gospodarstva za koje je samo u 2016/2017 godini to tijelo izdvojilo 7,1 milijun kuna. Time je sufinancirano ukupno 192 projekta, čiji ciljevi su bili od obnove i proširenja, pa sve do uređenja novih objekata.

Kakve aktivnosti možemo očekivati?
U 2018. Ministarstvo u revijalnom tonu nastavlja sve dosadašnje aktivnosti usmjerene na poticanje atraktivnosti i konkurentnosti hrvatskog turizma. Naglasak je upravo na razvoju turizma na kontinentu, dalmatinskom zaleđu i otocima, održivom razvoju, korištenju novih digitalnih tehnologija te povezivanju poljoprivrede i turizma.

Aktualni natječaji trenutno nude sredstava subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge. Riječ je o bespovratnim potporama do 372.000 kuna po korisniku, odnosno kunske protuvrijednosti od 50.000 eura. Možda će vam biti zanimljivo kako su troškovi konzultantskih usluga prihvatljivi, što znači da na sebe preuzimate nizak ili nikakav financijski rizik.

Gdje se mogu informirati o trenutno aktualnim mjerama i natječajima?
Ministarstva, državni LAG-ovi i razne udruge za unapređenje ruralnog turizma trenutno organiziraju više informativnih događanja na koja se možete uključiti. Trenutno je aktualna Mjera 6.2 (link: http://www.konzultantica.hr/obavijest-o-izmjenama-natjecaja-za-tip-operacije-6-2-1/) kojom možete ostvariti potporu za ulaganje u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području. Rok prijave je 7. svibnja 2018. godine.

No, možda će vam Mjera 6.4, čije otvaranje je najavljeno za ožujak 2018, biti zanimljivija. Unutar mjere moguće je doći do 200.000 eura bespovratnih sredstava za turističke objekte i pojedine usluge na poljoprivrednim gospodarstvima.

Opravdane aktivnosti (do 70% ulaganja bespovratno) su:
1. turizam u ruralnom području (građenje i/ili opremanje građevina i/ili turističke infrastrukture za pružanje turističkih i/ili ugostiteljskih usluga)
2. tradicijski obrt, umjetnički obrti uključujući i obrte za izradu suvenira i rukotvorina (građenje i/ili opremanje građevina u kojima se obavlja proizvodnja i/ili trženje)
3. pružanje usluga u ruralnim područjima, poljoprivredi i šumarstvu (građenje i/ili opremanje građevina za pružanje usluga u ruralnim područjima) i
4. prerada, marketing i izravna prodaja nepoljoprivrednih proizvoda

Želite li se prijaviti na natječaj, trebate zadovoljiti osnovne uvjete. Morate biti upisani u Upisnik poljoprivrednika minimalno 12 mjeseci (razlika prema Mjeri 6.2), ekonomska veličina gospodarstva mora biti minimalno 2.000 eura, dok se ulaganje mora provoditi u naselju do 5.000 stanovnika.

Ako smo vas zainteresirali, slobodno nam se javite za više informacija i primjere dobre prakse na kojima smo već radili.

Zatražite neobvezujuću ponudu za konzultantske usluge!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.