Input your search keywords and press Enter.

Solarna energija u vašem hotelu ili kampu? Da, može!

Klimatske promjene bez ikakvih dvojbi prijete očuvanju i razvoju turističkih odredišta, a susjedna Venecija je jedan takav primjer koji vam vjerojatno prvi pada na pamet. Jasno, turizma ne može biti ako je voda zagađena ili zrak nije svjež. Sjetite se samo uživanja u onom pravom mediteranskom zraku, s mirisom aerosoli i lavande. To su “sitnice” zbog kojih turisti svakodnevno hrle na more! A zamislite sada da toga nema…

Zato trebamo ozbiljno promisliti o štetnom utjecaju na naš okoliš i nešto promijeniti već danas.

Jadran godišnje ima čak 2600 sunčanih sati!
Ako smo po nečemu na samom europskom vrhu, onda su to sunčani sati. Potencijal za solarnom energijom je ogroman, no na žalost malo je krovova hotela i kampova diljem cijelog Jadrana, pa tako i u Dubrovniku, pokriveno solarnim panelima. Greenpeaceova stručna studija iz 2015. godine koja pokazuje da su ulaganja u obnovljive izvore energije najisplativija upravo u turističkom sektoru. Osim toga ulaganje u obnovljive izvore te općenito smanjivanje emisije stakleničkih plinova jačaju ugled i konkurentnost turističkog brenda.
Od sustava koji koriste obnovljive izvore energije, osim solarnih panela, tu su kotlovi na biomasu (peleti), dizalice topline, a od energetske učinkovitosti može se implementirati LED rasvjeta, učinkoviti SMART nadzor potrošnje električne energije, ventilacijski rekuperatori, stabilizatori napona, kompezatori jalove snage i slične mjere koje nose uštedu.

Glavna prepreka za širu primjenu obnovljivih izvora energije u turizmu, na domaćem terenu su nedostatak informiranosti i stručnog znanja za provedbu ovakvih projekata te naravno, nedostatak vlastitog kapitala kada se radi o srednjim i malim obiteljskim hotelima ili kampovima.

No, preko programa i natječaja EU može se dobiti potreban novac za investiranje u OIE!

Istražite postojeće modele sufinanciranja iz EU
Cilj EU-a jest postići udio od dvadeset posto energije iz obnovljivih izvora u bruto ukupnoj potrošnji energije. Natjecati se može za sredstva iz različitih programa financiranja. Za izravno financiranje preko EU programa postoji čak 12 programa kojima upravljaju europske institucije.

No, ima i Hrvatska svoju zlatnu koku. Krajem 2017. na snagu je stupio Program dodjele državnih potpora za promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u poduzećima, kojemu je cilj promicanje obnovljivih izvora energije u turizmu.

Natječaje u sklopu ovog programa možete pratiti na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje će uskoro objaviti poziv za prijavu na natječaj. Sredstva ovih fondova dostupna su mikro, malim, srednjim i velikim poduzetnicima, u privatnom vlasništvu, registriranim za obavljanje djelatnosti iz područja uslužnog sektora i to djelatnosti turizma i trgovine.

Najniža vrijednost potpore, odnosno najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti po projektu po pojedinom korisniku u okviru ovog Poziva iznosi 220.000,00 HRK, a najviši iznosi 13.000.000,00 HRK. Intenzitet potpore iznosi od 45% do 85% ovisno o kategoriji aktivnosti i veličini poduzeća.

Naravno, vremena za prijavu će biti malo pa je na vrijeme potrebno krenuti s projektnim raspisivanjem i prikupljanjem projektne dokumentacije. Vjerojatno vam dosad nije promakla informacija da su projektna sredstva za svaku županiju ograničena, a znate i sami koliko hotela i putničkih agencija ima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji!
Za zaključiti je samo jedno – tko prvi, njegova djevojka.

Zatražite neobvezujuću ponudu za konzultantske usluge!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)