Input your search keywords and press Enter.

Gradovi, ovo je natječaj na kojem imate dobre šanse ostvariti sufinanciranje za gotovo sve aktualne teme

Program koji smo do 2013. zvali INTERREG IVC, a nadalje INTERREG EUROPE, predstavljen je još jednom u sklopu Tjedna EU fondova. Riječ je dakako o programu prekogranične suradnje, s ciljem smanjenja postojeće nejednakosti između regija Europske unije u pogledu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i održivosti okoliša, pritom uzimajući u obzir njihove specifične prostorne značajke i mogućnosti.

Iako mogući iznosi sufinanciranja nisu visoki kao što je to kod „mainstream“ programa, maksimalni iznos potpore od 2.000.000 eura, vjerujemo, i više je nego dovoljan za manje infrastrukturne pothvate, opremanje prostora i niz drugih atraktivnih aktivnosti.
Da biste ostvarili određenu vrijednost za svoj projekt, kao uvjet ovog natječaja je stupanje u partnerstva s organizacijama iz susjednih zemalja, a iste naravno birati možete u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.
Tko može sudjelovati u projektnom natječaju?
Nacionalna, regionalna i lokalna tijela javne vlasti odgovorna za poticanje svih oblika inovacija ili ona koja su zadužen za energetiku, mobilnost i smanjenje emisije CO2, zatim regionalne razvojne i energetske agencije, sveučilišta te istraživački institutu, kao i o stali dionici zaduženi za razvoj regionalne inovacijske infrastrukture i kapaciteta mogu konkurirati na natječaju.
Naravno, program organizacije treba imati definirane ciljeve i investicijske projekte sljedećih tematika (specifični ciljevi natječaja):
• Jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija
• Jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva
• Pomak prema korištenju niske razine CO2 u svim sektorima
• Zaštita okoliša i promicanje učinkovitosti resursa.
Kakvi projekti se financiraju?
Financiraju se projekti koji svojom tematikom odgovaraju na specifične ciljeve natječaja. Ponavljamo, to je izvrsna prilika svim gradovima da u nedostatku „mainstream“ programa realiziraju svoje razvojne projekte. Upravo tim natječajem možete sufinancirati niz tema koje su aktualne gradovima, od turizma, zaštite prirode, kulturne baštine, sve do obrazovanja, obnovljivih izvora energije, prometa, suradnje institucija…
Dozvoljene aktivnosti projekta kreću se uglavnom oko izrade akcijskih planova, studija i analiza, organizacija međunarodnih seminara i događaja, izrade dokumenata i komunikacije.
Svedemo li ovo na razinu provođenja, to bi bili projekti poput razmjene iskustva između regionalnih vlasti o politikama i programima za istraživačke objekte i uspostavu međunarodne mreže suradnje u sektoru istraživanja i inovacija. Drugi primjer projekta može biti organizacija seminara namijenjenih dionicima u regionalnom razvoju s ciljem jačanja uloge sveučilišta u regionalnom inovacijskom sustavu.
Do kada su otvorene prijave?
Natječaji u sklopu programa prekogranične suradnje objavljuju se periodično, a važna vijest za sve zainteresirane je ta da će u 2018. biti objavljeni natječaji unutar svih 5 programa u kojima Hrvatska sudjeluje.
Detalji natječaja za svaku susjednu zemlju nalaze se u priloženoj tabeli, a za više informacija ili pomoć oko pripreme dokumentacije, javite nam se što prije kako bi na vrijeme pripremili odgovarajuću dokumentaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.