Input your search keywords and press Enter.

Zlato i bronca iz Makedonije

Igračice i igrači Škole rukometa Dubrovnik rođeni 1996.godine i mlađi sudjelovali su na velikom međunarodnom rukometnom turniru održanom u makedonskom gradu Resenu pod pokroviteljstvom Europske rukometne federacije (EHF). Slobodno se može reći da su mlade Dubrovkinje i Dubrovčani dostojno reprezentirali ugled hrvatskog rukometa za kojeg svi znamo da je među najboljim na svijetu.Naime, u konkurenciji više od 20 ekipa iz Makedonije, Srbije, Poljske i Hrvatske, djevojke su zabilježile
4 pobjede u 4 utakmice i osvojile 1.mjesto i veliki pobjednički pehar dok su mladići ostvarili 3 pobjede i 2 poraza što im je na kraju donijelo odlično 3.mjesto također nagrađeno peharom.
Djevojke su plijenile brzom i atraktivnom igrom u napadu i požrtvovnom i organiziranom igrom u obrani. Ton igri kao i uvijek davao je trio vanjskih igračica Matea Krile, Leonarda Šilje i Petra Dičak, pridružila im se i kružna napadačica Ivana Čubrić, a vrlo korektno i pouzdano odigrale su i Diana Pantović, Nika Gunjina i Ana Mojaš dok je vrata suvereno čuvala Martina Begušić.  Ovaj rezultat, kao i prošlogodišnje 3.mjesto na turniru u Austriji te vrlo dobre igre u 1.hrvatskoj rukometnoj ligi za djevojčice rođene 1996.godine i mlađe gdje je osvojeno 4.mjesto pokazatelj je da se radi o vrlo talentiranoj generaciji.
Što se tiče mladića ovo im je bio 1.međunarodni turnir i vrlo ugodno su iznenadili. Igrali su brzo i borbeno i solidno su se suprostavili fizički snažnijim protivnicima. Ovaj turnir bio im je dragocijeno iskustvo i vrlo dobra priprema za skorašnji početak 1.hrvatske mlađe kadetske rukometne lige gdje će se sastati sa 17 ekipa od Dubrovnika do Zadra. Riječ je o generaciji koja ima vrlo dobre predispozicije jer su istinski zaljubljenici u rukomet, vole trenirati i napreduju iz dana u dan.

Inače, put u Makedoniju iskorišten je za upoznavanje 6 zemalja (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija, Makedonija i Grčka). Vidjeli smo sve neobičnosti Albanije (drveni most s jednim prometnim trakom u Skadru gdje nitko ne poštuje regulaciju prometa, male privatne benzinske pumpe i auto praonice svakih 200 metara gdje je glavni alat guma za polijevanje, direktnu prodaju svježeg mesa uz cestu, neopisivu gužvu i prometni kaos u Tirani, neobične novogradnje gdje je napravljena samo konstrukcija i krov a nema zidova, obavezne bojlere na krovovima zgrada gdje sunce zagrijava vodu, stare maslinike kraj Elbasana, razvoj turizma  i novosagrađene hotele u Draču, vrlo solidne, nove ceste, ali i bezbrojne bunkere na albansko – makedonskoj granici, zaostale iz nekih prošlih vremena). U Makedoniji smo svjedočili izuzetnim prirodnim ljepotama (Prespansko jezero, Ohridsko jezero, plantaže jabuka, bjelogorične i crnogorične šume) ali i popriličnoj nebrizi prema očuvanju okoliša. S druge strane gostoljubivost Makedonaca je gotovo nevjerovatna, bili su na raspolaganju u svakom trenutku, uvijek raspoloženi za šalu, pjesmu, razgovor, svake večeri bio je organiziran disco za djecu dok su se odrasli družili uz domaće specijalitete i vina.
Utakmice su se igrale svaki dan od 9 sati ujutro do 16 sati poslijepodne, tako da smo ostatak vremena iskoristili ili za kupanje na Prespanskom jezeru ili za izlete na Ohrid i u grčko mjesto Florina.
Vrhunac turnira zbio se posljednje večeri kad je organizirana tipična makedonska večera na kojoj su dodjeljena odličja i priznanja, a sve je pratio orkestar makedonskih glazbenika koji je na kraju  ispratio Dubrovčane uz zvuke dobro poznate pjesme "Večeras je naša festa"  uz želju da se prijateljstva stečena na ovom turniru nastave i prodube.

Za Školu rukometa Dubrovnik u konkurenciji djevojčica rođenih 1996.godine nastupile su:
Martina Begušić (2 zgoditka), Ana Mojaš (2), Nika Gunjina (2), Diana Pantović (4), Ivana Čubrić (4), Leonarda Šilje (15), Matea Krile (36) i Petra Dičak (21).

U konkurenciji dječaka rođenih 1996.godine nastupili su:
Gianni Radonić, Miho Zvone, Božo Đanović, Elmar Žerić, Jerolim Bošković (1 zgoditak), Kajo Cikatić, Marin Rokolj, Kristian Lasić, Ivan Nikić (2), Frano Tole (4), Maro Đanović (4), Mateo Šanje (7), Dino Avdić (5), Ivo Šuperak (19), Teo Putica (24), Matej Vučićević (7) i Antun Kriste.

Obje ekipe vodio je trener Sven Krile, a liječnik, fotograf i snimatelj bio je dr.Zoran Cikatić.

S. K.