Input your search keywords and press Enter.

Želite li sigurniji internet za svoje dijete?

Udruga „Suradnici u učenju" prošlih je godina organizirala niz aktivnosti s temom „Sigurniji internet za djecu i mlade", s ciljem upoznavanja djece o prednostima i nedostacima interneta i uspješom snalaženju u svijetu novih tehnologija. Ove godine osnovano je i Vijeće za sigurniji internet kojemu je cilj podizanje razine svijesti cjelokupne populacije Hrvatske o problemima sigurnosti djece i mladih na internetu. Kako se informirati i uključiti u akciju, doznajte u nastavku.Jeste li znali da u Europi…?
– 26 % djece kaže da ima otvoren profil na nekoj društvenoj mreži.
– 12 % djece od 9 do 16 godina bilo je izloženo štetnom ili prijetećem sadržaju na internetu, međutim 56 % roditelja čije je dijete primilo štetne ili prijeteće poruke na internetu nije toga svjesno.
– Jedan od osam roditelja se ne miješa u online aktivnosti svog djeteta, dok 56 % roditelja poduzima pozitivne korake i savjetuje svoju djecu o ophođenju prema drugima na internetu.
– 44 % djece smatra da roditeljsko posredovanje ograničava njihove online aktivnosti, a 11 % kaže da roditeljsko posredovanje jako ograničava njihove aktivnosti.
– Angažman učitelja u vezi dječjeg korištenja interneta najniži je kod djece starosti 9 – 10 godina.
– 36 % djece između 9 i 16 godina tvrdi da zna više o internetu od svojih roditelja.
– 73 % djece kaže da im pri korištenju interneta pomažu ili ih podupiru njihovi vršnjaci.
– 44 % djece tvrdi da su neke savjete o sigurnom korištenju interneta dobili od svojih prijatelja, a 35 % ih kaže da su oni takve savjete davali svojim prijateljima.
– Ipak, djeca kažu da najviše savjeta o sigurnijem korištenju interneta dobivaju od roditelja (63 %), učitelja (58 %), rođaka (47 %) i vršnjaka (44 %).
– Roditelji dobivaju savjete o sigurnom korištenju interneta ponajprije od obitelji i prijatelja (48 %).
– 87 % djece koristi internet kod kuće. *

U ovogodišnjoj akciji "Sigurniji internet za djecu i mlade":
Učenike pozivamo na sudjelovanje na izložbi multimedijskih radova (vidomaterijala, igara, animacija i sl.) kojima učenici upozoravaju svoje vršnjake na moguće opasnosti na internetu i daju savjete kako ih izbjeći. Prošlogodišnju izložbu, na kojoj je sudjelovalo čak 400 djece, pogledajte ovdje. Osim toga, učenici mogu istražiti tematiku sigurnijeg interneta kroz niz edukativnih i zabavnih materijala:

Za učenike nižih razreda:
– Pišem svoje ime, ali pazim kamo s njime! – priprema za nastavu i uvodna igra asocijacija
– Čuvaj me…Čuvam te…- priprema za nastavu i igra bingo

Za učenike viših razreda:
– S elektroničkom poštom nema šale – priprema za nastavu
– Facebook radionica – priprema za nastavu, listić, neobavezna uvodna anketa

Za učenike srednjih škola:
– Opasnosti na internetu – priprema za nastavu

Učitelje i nastavnike pozivamo da naprave predavanje, radionicu ili neku drugu aktivnost sa svojim učenicima te kroz takav primjer dobre prakse preporuče svojim kolegama kako djecu poučiti primjerenom, odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu.

Za roditelje i sve odrasle pripremljena su predavanja o sigurnosti djece koja će se tijekom veljače i ožujka održati u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske te u obliku online webinara.

Konačno, pripremljeni su i sljedeći priručnici:
* Priručnik sa savjetima za roditelje
* Priručnik sa savjetima za djecu

Uz spomenute aktivnosti, Udruga kontinuirano objavljuje obrazovne sadržaje, interaktivne igre, brošure i priručnike o sigurnijem, primjerenijem i odgovornijem korištenju interneta na stranicama portala Učitelji.hr i na društvenim mrežama.

Jelena Likić
biologija.com.hr