Input your search keywords and press Enter.

Jesenski ciklus radionica dubrovačkog govora, koje su u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama osmislile voditeljica dubrovačke podružnice Instituta za jezik i jezikoslovlje dr. sc. Ivana Lovrić i nastavnica Hrvatskoga jezika Nikolina Kuraica, a koje se četvrtu godinu za redom provode u dubrovačkim osnovnim školama, priveo se kraju. Ove godine radionice su se po prvi puta održavale online putem Zoom aplikacije, vodila ih je Nikolina Kuraica, a za potrebe čitanja ulomaka angažiran je dubrovački glumac Edi Jertec.

Radionice su se održavale tijekom listopada i studenoga, a bilo ih je ukupno 38. Odazvale su se sve škole s dubrovačkog područja i ostvarena je jako dobra komunikacija s učenicima, također izvrsna je bila i povratna informacija od nastavnika i ravnatelja. Učenici su na virtualan način kroz zajedničke aktivnosti, kvizove, razgovor i rad ovladali dubrovačkim govorom, a svi sudionici i organizatori sretni su što su i u ovim vremenima uspjeli održati radionicu i zadržati kontinuitet.

Ove školske godine radionice dubrovačkog govora slušaju učenici šestih i sedmih razreda, a nastavak slijedi na proljeće 2021.

Cilj ovih radionica je osvijestiti kod djece što je to dubrovački govor, osposobiti ih za to da prepoznaju dubrovačke riječi i razlikuju ih od riječi koje pripadaju standardnom jeziku, ali i na ovaj način poticati djecu da čuvaju dubrovačku jezičnu baštinu od zaborava.

Ivona Macan, mag. medior. publ.
Voditeljica marketinga i odnosa s javnošću
Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *