Input your search keywords and press Enter.

Uz 5o.godišnjicu zaštite Rijeke dubrovačke 16.prosinca

„Nek nam naša lijepa Rijeka dubrovačka i dalje ostane zaštićeni krajolik!“

—poručili su jučer popodne uz 50.godišnjicu zaštite Rijeke dubrovačke (Rijeka dubrovačka je zaštićen krajolik od 16. 12. 1964.) mladi ekoaktivisti Eko-Omblići i njihovi prijatelji iz udruge mladih „ Libero Mokosi  „iz Mokošice  na  zelenim padinama brda Somine poviše  Petrova sela odakle puca prekrasni pogled na  cijelu Rijeku dubrovačku!
   Ekološki edukativni izlet započeli su iznad naselja Nova Mokošica ( nažalost  na pojedinm mjestima razrovanim putem ,na početku„ukrašenim“ sa odbačenim šutom i jednim velikim  kokošinjcem iz kojeg se čuje nesnosni smrad )   preko izvora pitke vode Tundrača ,zatim preko Petrova sela  na padine brda Somine do njegovih  lijepih zelenih livada..Pogled na zaljev Rijeke dubrovačke  s padina brda bio je očaravajući !
 Uz edukativne minute , igru rekreaciju ,mladi ekoaktivisti su se na povratku zaustavili kod naše prijateljice gosp.Marije Stanković u Petrovu selu koja već 15. godinu  srdačno dočekuje i ispraća generacije i generacije Eko-Omblića .Ovaj put ih je dočekala sa domaćim narančama i čistom i bistrom vode iz njezine gustijerne.Gosp.Marija  uz  to što ima svoje, udomljuje i psiće i mace koji zalutaju ili ih netko ostavi iz Grada u Petrovu selu ..Sada  ima 15 maca i 5 psića! Kaže da potroši na njih 1000 kn mjesečno ali joj nije žao!Svaka čast našoj gosp.Mariji i njezinom sinu za ova plemenita djela.
     Spuštenje preko kamenih serpentina u Staru Mokošicu niz Veliki potok kroz  stasite dubove , lovorike uz miris kadulje,majčine dušice i vrijeska  za naše mlade  Eko-Ombliće je uvijek uzbudljivo posebno kada im se otvori  predivni pogled na  bajkovitu Omblu .Dok su se spuštali čuli su  kako žubori Veliki potok,ali ovaj put zbog duže suše nije bio tako bogat vodom pa su slapovih malih Plitvica bili jedva vidljivi.
    Pri dnu potoka vidjeli su freško posječene dubove, te nabacano granje i šut  u Vel.potok, što je mlade ekoaktiviste  jako rastužilo kako se neki neodgvorno ponašaju prema prirodi.
     Ekol.edukativni izlet jednim dijelom  zaštićene Rijeke dubrovačke mladi ekoaktivisti su završili oko 16,30 kada su u Eko centru uz druženje, ljekovite čajeve i tople palaćinke pogledali  video film „ Zar je tešlo voljeti Omblu ?“ te poručili na kraju:
    „ Učiniti ćemo sve da naša Rijeka dubrovačka opet zasja  svojom ljepotom kao nekada „

Predsjednica:
Jadranka Šimunović