Input your search keywords and press Enter.

Utjecaj posla: Roditelji s djecom provedu tek 4,7 sati tjedno

Poslodavci mogu pomoći dopuštanjem samostalnog odabira vremena za godišnji odmor, slobodnim danima i fleksibilnim radnim vremenom…Kako uravnotežiti posao i privatni život pitanje je koje muči mnoge, pogotovo zaposlene roditelje. Današnji tempo rada i stalna dostupnost vrlo često ne ostavljaju dovoljno vremena ili energije za privatne obveze. U kojoj mjeri na privatni život utječe karijera istražio je portal MojPosao na preko 500 ispitanika u listopadu 2011. godine.

Čak 70 posto ispitanika potvrdilo je kako poslovne obveze jako utječu na privatni život, a samo četiri posto njih smatra kako nemaju utjecaja. Među onima koji zbog posla u drugi plan stavljaju svoje potrebe te obitelj više je muškaraca, njih 74 posto, nego žena, 67 posto.
Iskustvo, pozicija i veće odgovornosti ugrožavaju privatne živote ispitanika zrelije dobi pa 84 posto starijih od 41 godine smatra da poslovne obveze jako utječu na njihovo privatno vrijeme dok se ta brojka smanjuje na 62 posto kako su ispitanici mlađi. Ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama s više od 200 zaposlenika teže se uspijevaju othrvati poslovnim obvezama, a privatni život zaposlenika u tvrtkama u stranom vlasništvu, kao i onih koji rade u privatnim tvrtkama, pod većim je pritiskom nego život zaposlenika u državnim tvrtkama.

Privatni život također više "pati" kod ispitanika s višim mjesečnim neto primanjima.

Iako bi se, zbog stereotipa koji postoje, za stanovnike Dalmacije moglo pretpostaviti da su manje podložni pritiscima na poslu, njihov privatni život ipak najviše trpi. Dvije trećine ispitanika iz Dalmacije izjavilo je kako im poslovne obveze utječu na privatni život. Posao najmanje utječe na privatni život ispitanika iz središnje i sjeverne Hrvatske.

Najčešće posljedice koje poslovne obveze ostavljaju na privatni život ispitanika su nedostatak vremena za sebe, nedostatak energije i rjeđi susreti s prijateljima. Sati provedeni na poslu, opterećenost poslom te stres glavni su razlozi narušavanja ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

S partnerom uspijevaju provesti tek 5,5 sati tijekom radnog tjedna, s djecom 4,7 sata i s obitelji 3,7 sati. Najmanje vremena imaju za sebe i hobije koji ih vesele (svega 2,6 sata) te prijatelje s kojima provode tek 1,9 sati od ponedjeljka do petka.

Po mišljenju ispitanika poslodavci bi mogli olakšati usklađenost privatnog i poslovnog života svojim zaposlenicima tako da korištenje godišnjeg odmora bude u terminu po vlastitu izboru, da se koriste slobodni dani te da radno vrijeme bude fleksibilno. Iako nadređeni uglavnom imaju razumijevanja za privatne potrebe zaposlenika, trećini ispitanika neugodno je s nadređenima razgovarati o problemima vezanim za usklađivanje poslovnog i privatnog života. Svaki drugi ispitanik povremeno osjeća nelagodu u istoj situaciji.

Marinela Vidić-Ivoš
vecernji.hr