Input your search keywords and press Enter.

Upis u srednje škole isključivo putem interneta

Učenik odabere 10 škola koje želi upisati, složi svoje prioritete koje će moći mijenjati kada vide otprilike koji su na listama. U jednom će se trenutku lista zaključati i znat će gdje su upali’, rekao je direktor Carneta Zvonimir Stanić.
”Iduće godine upisi u srednje škole bit će isključivo putem interneta, bez papira. Neće morati nikakve papire – domovnice, izvode iz matičnih knjiga ili svjedodžbe nego će biti upisani, sustav će im reći da su upisani u tu i tu školu te da se pojave tog i tog dana u tom i tom razredu”, pojasnio je direktor Carneta Zvonimir Stanić.
Radi se o istom sustavu po kojem se već tri godine maturanti upisuju na fakultete.

”Učenik odabere 10 škola koje želi upisati, složi svoje prioritete koje će moći mijenjati kada vide otprilike koji su na listama. U jednom će se trenutku lista zaključati i znat će gdje su upali”, rekao je Stanić.

Pripreme za funkcioniranje sustava već su počele.

”Lozinke učenici već imaju, a dobit će još i pin i to će koristiti za ulazak u sustav. Moći će vidjeti svoje ocjene, natjecanja koja su pohađali, a utječu im na upis u srednju školu te vidjeti sve one druge stvari, po kriterijima koje Ministarstvo donosi za upise u srednju školu, a koje utječu na bodove za upise”, pojašnjava Stanić.

Onim učenicima koji nemaju doma računalo ili internet bit će omogućen upis na računalu u osnovnoj ili srednjoj školi koju želi upisati.

”Ovim sustavom bit će onemogućeni upisi po vezama”, tvrdi direktor Carneta Zvonimir Stanić.

Media Servis|Danas.hr