Input your search keywords and press Enter.

Učenici promišljaju bolju valorizaciju baštine svoje škole: Upoznati javnost s Arheološkim vrtom

Cilj nam je upoznati građane s ljepotom renesansne palače Gučetić u kojoj se nalazi škola. Želimo informirati učenike i građane o vrijednosti Arheološkog vrta koji se nalazi u sklopu naše škole – složni su učenici 8.a OŠ Marina Getaldića.Arheološki vrt koji se nalazi u sklopu Osnovne škole Marina Getaldića – škole Centar zanimljiva je i u javnosti zanemarena lokacija, koja svojim povijesnim slojevima golica maštu školaraca, ali i snove o tome kako bi s ovim vrijednim lokalitetom upoznali svoje sugrađane, osobito mlade. Stoga je pravi put pronađen kroz projekt kojim se želi osvijestiti javnost o postojanju Arheološkog vrta u sklopu njihove škole i dobiti povratna informacija koliko su građani upoznati s njim i na koji bi ga se način moglo oživjeti.
Projekt će biti predstavljen na Državnoj smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo u Zagrebu, 19. svibnja, a pripremaju ga učenici 8. a razreda; Petra Caput, Magda Kamber, Mario Cvjetović, Luka Klobasa, Mario Režić i Ivan Srezović.

JEDINSTVENA ŠKOLA

– Uz pomoć naših voditeljica Đurđice Bender – Masle i Antonije Vlašić pokrenuli smo projekt o kulturnoj baštini naše jedinstvene školske zgrade Centar koja je smještena u Palači Gučetić, a u školskom kompleksu nalazi se i Arheološki vrt posebne vrijednosti. Cilj nam je upoznati građane s ljepotom naše renesansne palače u kojoj se nalazi škola. Želimo također informirati učenike i građane o vrijednosti Arheološkog vrta koji se nalazi u sklopu škole – govore učenici okupljeni oko ovog projekta.
Želeći informirati i osvijestiti građane o ljepotama i značaju Arheološkog vrta i Palače Gučetić, osmislili su kalendar za 2011. godinu. Fotografirali su školsku zgradu Centar koja se nalazi u Palači Gučetić te Arheološki vrt. Kalendar su tiskali u Foto studiju „Foto-star" te u prosincu 2010. godine u potpunosti ga objavili na internetu.
– Anketiranjem učenika škole i sugrađana saznali smo da je većina njih neinformirana o postojanju i značaju Arheološkog vrta kao kulturne baštine. Anketirajući 37 građana došli smo do saznanja kako je javnost slabo informirana o Arheološkom vrtu. Pitali smo ih jesu li čuli za Arheološki vrt u Gradu, te znaju li gdje se nalazi. Samo 8 građana znalo je za postojanje Arheološkog vrta, no nitko nije znao gdje se nalazi. Smatramo da je šteta što se takvo posebno nalazište značajne vrijednosti nalazi daleko od očiju javnosti – složni su učenici.

POVIJEST OTKRIVENA OBNOVOM

Otkrivaju kako je arheološko nalazište na području današnjeg Arheološkog vrta otkriveno prilikom obnove školske zgrade Centar 1986./7. , nakon potresa 1979. godine. U samoj Palači Gučetić tada su otkrivene dvije lijepe freske na stropu. Na arheološkom nalazištu najstariji pronađeni predmet je ulomak luksuzne keramičke posude za vodu oslikane mitološkim temama iz arhajskog razdoblja stare Grčke, iz 4. st. pr.Kr. Pronalazak grčke posude, skyphosa, potvrđuje trgovinu Ilira s našeg područja sa starim Grcima. Ostali nalazi su iz srednjovjekovnog i kasnosrednjovjekovnog razdoblja, od 14. do sredine 17. st., preciznije do potresa 1667. godine. Radi se o keramici koji su proizvod talijanskih manufaktura (Veneto, Emilia – Romagna, Marche i Abruzzo ), Španjolske (Valencia) i osmanskog keramičkog centra Iznika. Nažalost, kako Dubrovnik nema Arheološki muzej, stolna keramika pohranjena je u depoima. Građani i turisti mogu se upoznati s bogatstvom nađenih predmeta jedino na povremenim izložbama.

PROBLEM ODRŽAVANJA

– Ipak, glavni problem kojim se škola bavi je pitanje održavanja Vrta. Iako škola održava travu u vrtu, nemoguće je bez stručne pomoći održavati ostalo raslinje zbog drače. Vrt onečišćuju i mačke, te ponekad i stanari okolnih zgrada. Pitali smo i jednog stanara okolne zgrada što misli o otvaranju Arheološkog vrta javnosti, na što nam je rekao da mu je žao prekrasnih stabala koji su prije bili na školskom dvorištu ispod iskopina, ali, kad je sad tako, da moramo pokazati svijetu što imamo i, metaforički rečeno, objaviti otkrivanje Atlantide. Spreman je na sva stručna rješenja i ulaze u Vrt koji ne idu kroz njegovu kuću i ne ugrožavaju pogled i dotok svježeg zraka. Gospodin također smatra da bi, zahvaljujući vrijednosti vrta, Grad mogao dobro zarađivati od ulaznica, čija bi cijena treba biti dostojna vrijednosti nalazišta – neke su od spoznaja iz ovog istraživanja učenika 8.a razreda OŠ Marina Getaldića.
Istražujući aktualna pitanja Arheološkog vrta dobili su vrijedne informacije od ravnateljice Jadranke Dabrović, pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miha Katičića, arheologinje i kustosice Dubrovačkih muzeja Liljane Kovačić te im i ovim putem zahvaljuju na pomoći i podršci u projektu. Očekuju da će ostvariti kontakt i sa Zavodom za obnovu Dubrovnika i da će projekt biti osnova za buduću bolju valorizaciju vrijednog arheološkog prostora uz kojeg se školuju generacije dubrovačkih učenika.
Pogotovo ih raduje što gradski pročelnik podržava ideju da Grad iz proračuna treba sufinancirati održavanje Arheološkog vrta i da ga treba uključiti u planiranu arheološku turu kojom bi se obogatila turistička ponuda Dubrovnika. 

Marko GILJAČA
Tonći PLAZIBAT
dulist.hr