Input your search keywords and press Enter.

TREĆI SUSRETI DJEČJIH VIJEĆA

Uvažavajući preporuku i potporu Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine prijatelji djece da se osnaži i poboljša aktivna participacija djece u životu i razvoju društvene zajednice te da se sagleda rad i nova dostignuća postojećih  i potakne osnivanje novih Dječjih vijeća u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Gradskog Poglavarstva grada Varaždina 30. studenog i 1. prosinca održan je Treći susret Dječjih vijeća.

Na susrete se odazvalo devet DGV-a iz: Dubrovnika, Kutine, Nove Gradiške, Opatije, Rijeke, Slavonskog Broda, Velike Gorice i Varaždina.

DGV Dubrovnik predstavljali su Nikola Čerjan (dječji gradonačelnik), Dora Prguda (dogradonačelnica), Eli Hausvička (predstavnica Dječjih foruma i vjećnica u DGV-u), a vodila ih je mentorica gđa. Vesna Boras. 

Dolaskom u Varaždin djeci su uručene putovnice slobodnog grada Varaždina. Smještena su kod obitelji domaćina. U popodnevnim satima organizirano je razgledavanje grada i njegovih znamenitosti.

Radni dio susreta prvog dana odvijao se u vijećnici Gradskog Poglavarstva. Nakon prigodnog programa i pozdravnih govora predsjednica DND-a Varaždin i predstanice Poglavarstva, članovi devet Dječjih gradskih vijeća podnijeli su izvješća o radu i postignutim rezultatima.

Kulturno-zabavni program uz večeru i druženje nastavio se u prostorijama DND Varaždin. 

Drugi dan nastavljen je radni dio susreta koji se odvijao kroz dvije radionice:

1. MJESTO DJETETA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

    – komunikacija djece s pojedinim elementima zajednice

    – određivanje prioriteta

    – način postizanja zadanog cilja

    – kako pronaći pravo rješenje problema i donijeti odluke s kojima bi svi bili zadovoljni

    – kako DGV može pomoći u poboljšanju života djeteta u lokalnoj zajednici

    – tko može pomoći ostvariti ciljeve i na koji način

    – koja su očekivanja DGV-a i koje su poruke vršnjacima u gradovima koji kreću u  osnivanje dok se paralelno odvijalo i savjetovanje za buduće voditelje DGV-a

 

2. ZBOG ČEGA DGV

    – teme rada DGV-a

    – što očekujemo od DGV-a

    – što za mene znači dječja participacija

    – na koji način sudjelujem u životu obitelji, škole i lokalne zajednice

    – što za nas znači DGV

 

Nakon završetka rada radionica predstavnici grupa prezentirali su zaključke svojih radionica, a prisutni su postavljali i dodatna pitanja na koja su djeca vjećnici spremno odgovarali. 

Na kraju je zahvaljeno svim sudionicima Susreta. Predani su pokloni gradu domaćinu, a i DGV su izmjenili poklone za sjećanje na Susrete.

DRUŠTVO NAŠA DJECA DUBROVNIK