Input your search keywords and press Enter.

Što će biti s kunejima na Lokrumu???

Otvoreni Zeleni apel za kuneje na Lokrumu:
1.  U svezi kuneja koji su se razmnožili  po Rezervatu Lokrumu , dobili smo dosta prijava naših sugrađana ponajviše zaljubljenika Lokruma  preko našeg zelenog telefona Eko Fona  020/453-850  kako se ovaj problem treba što prije riješiti i da se u to trebaju uključiti odgovorne institucije Grada i Minist.  zaštite okoliša i prirode RH te udruge  za zaštitu životinja.
Mnogi se naši sugrađani groze kada su čuli da ih Minist. okoliša i prirode  RH želi na neki način smanjiti  unošenjem  „virusa“. I naše  ekološke udruge su protiv „unošenja“ virusa da se razumijemo! I Ujedno se pitamo  da li je taj unos „virusa“ u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. Nedavno smo o tome obavjestili  Prijatelje životinja u Zagrebu, pa čekamo njihovo mišljenje.
                                                                                                                     -o-
U međuvremenu smo dobili  (21.srpnja 2014) odgovor od udruge Prijatelji životinja, Zagreb kojeg u cijelosti prenosimo:

„Hvala Vam na javljanju i informiranju o problemu sa životinjama na Lokrumu.
Nismo detaljno upoznati s temom koju spominjete, no jasno je da rješavanje prekobrojnosti neke vrste "unošenjem virusa" nije prihvatljivo niti etički niti zakonski. Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu, protivno odredbama ovoga Zakona." Institucija nadležna za ovu problematiku, u ovom slučaju to je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, kroz Zakon o zaštiti prirode i podzakonske akte treba regulirati neinvazivno postupanje u ovakvim situacijama.
 
Također, molimo Vas da nam proslijedite odgovore nadležnih institucija kojima ste se obratili (kada/ako ih dobijete), kao i da nam pošaljete poveznicu na više informacija o problemima koje navodite.
 
Hvala Vam na angažmanu za životinje, ostajemo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i pomoć.“
U potpisu Snježana Klopotan, Prijatelji životinja, Zagreb

Nadamo se da će ovaj vrlo važni i aktualni problem povećanog broja kuneja u zadnje vrijeme u Rezervatu Lokrum  najhitnije razmotriti odgovorne institucije koje skrbe o Rezervatu Lokrumu držeći se strogo pravila Zakona o zaštiti životinja.

Predsjednica:
Jadranka Šimunović